Nu-i așa că ați uitat sau n-ați văzut niciodată cum era centrul vechi pe vremea când încă circulau mașinile pe străduțele care îl formează?

Nu-i așa că ați uitat sau n-ați văzut niciodată cum era centrul vechi pe vremea când încă circulau mașinile pe străduțele care îl formează? Avem ca dovadă un cadru spectaculos din anii ’80 de pe str. 30 Decembrie, în prezent str. Franceză. Pietonii au părăsit trotuarele și merg pe mijlocul străzii, printre nămeți, în timp ce un Trabant parcat pe dreapta contribuie și mai mult la atmosfera epocii respective.
Str. Franceză are o istorie foarte interesantă. Este atestată încă din Evul Mediu târziu ca Ulița Curții Domnești a lui Vlad Țepeș, apoi ca Ulița Ișlicarilor (boieri conservatori), str. Franceză în secolul al XIX-lea (consulul Franței locuia într-o casă acolo), str. Carol (după primul Rege al României), str. 30 Decembrie (denumire dată de regimul comunist pentru a marca abdicarea Regelui Mihai pe 30 Decembrie 1947), str. Iuliu Maniu în anii ’90 și, în fine, a revenit la denumirea consacrată str. Franceză după anul 2000.
Casele aliniate la str. Franceză sunt în majoritatea lor de secol XIX, cu unele intervenții din perioada interbelică pe alocuri. Clădirea masivă din dreapta, de la mijlocul secolului al XIX-lea, a fost cândva unul dintre cele mai mari hoteluri din centrul istoric, de exemplu. Toate casele au funcțiune mixtă, prăvălii la parter (care azi adăpostesc baruri, restaurante, cluburi, cafenele) și locuire la etaj. Este extrem de important să înțelegem cum au evoluat străzile din Capitală pe care ne plimbăm zi de zi.
foto: Cineclic

Radu Tutu