Super vedere a Palatului CEC de pe Calea Victoriei

More on instagram.com/raidenbucharest

Palatul CEC de pe Calea Victoriei, sediul central al primei bănci de stat din România – Casa de Depuneri, Consemnațiuni și Economie – fondată în 1864. Clădirea somptuoasă în stil Beaux Arts, parcă teleportată din Parisul epocii, e opera arhitectului Paul Gottereau și a fost ridicată pe locul sediului inițial al CEC de pe Calea Victoriei, apărut în 1874-1875. La rândul său, sediul anterior se găsea pe locul Mănăstirii și Hanului Sf. Ioan cel Mare, ce datau din secolul 16 și fuseseră restaurate de voievodul Constantin Brâncoveanu în 1702-1703.

Palatul CEC, clădire-monument publică, nu e accesibilă publicului local sau turiștilor străini, din motive de neînțeles, deși e una dintre cele mai cunoscute și mai pozate construcții din capitală.

Super vedere a Palatului CEC de pe Calea Victoriei, a cărui arcadă principală a fost recent restaurată și unde s-a montat iluminat arhitectural, tot recent. E inexplicabil de ce o clădire-monument emblematică pentru București, cu niște interioare incredibil de spectaculoase, e inaccesibilă publicului local și din afară. Poate fi doar închiriat pentru anumite evenimente private, pe extrem de mulți bani. Elitist 100% și nesimțit.

CEC are încă statul român ca acționar majoritar, așadar palatul de pe Calea Victoriei e edificiu public. Bucureștiul nu vrea să încaseze bani din turism, deși majoritatea celor care trec pe lângă clădirea asta ar dori să i viziteze. Oricum o pozează masiv din stradă. Să ne mulțumim cu perspectiva asta inedită, sărakilor, că în palat nu avem voie.