Palatul Universul

Palatul Universul, fost sediu de ziar celebru și tipografie de pe str. Ion Brezoianu, a avut noroc să scape de demolare și să fie reinventat pentru generațiile prezentului. Ce se vede în poza asta e sediul nou al prototipului cotidianului românesc din epoca modernă (ziar fondat de ziaristul de origine italiană Luigi Cazzavillan în 1884).

Stelian Popescu, director al publicației în interbelic, decide construirea unei clădiri noi. Aceasta se ridică între 1926-1930, după planurile arhitectului Paul Smărăndescu, în stil neoromânesc monumental și pe structură de beton armat, o noutate în epocă. Fapt mai puțin cunoscut: Palatul Universul e proiect nefinalizat, trebuia să fie mai mare, în planuri apare ca ocupând și parcela Casei Cazzavillan (sediul inițial de secol 19, vecin), ce ar fi urmat să fie demolată.

Palatul Universul are 2 corpuri: cel administrativ, de la stradă și tipografia, în spate, conectate prin pasarele. Corpul administrativ avea sală de așteptare, ghișee și oficiu telegrafic la parter, birourile direcțiunii și sala de consiliu la etajul 1, redacția la etajul 2 și bar și sală de festivități în mansardă, ceva fantastic pentru acele vremuri.

Corpul secundar, al tipografiei, includea spații industriale vaste la fiecare etaj, unde se găseau tiparnițele masive, ateliere de paginație, legătorie etc.

După naționalizarea clădirilor Universul în 1948, aici s-a stabilit Întreprinderea Poligrafică 2. Începând cu anii ’50, au funcționat în palat redacția și tipografia ziarului Informația Bucureștiului. După 1989, cotidianul Libertatea și-a avut o perioadă sediul la Universul, chiar și Gazeta Sporturilor.

Clădirea, neînscrisă pe lista monumentelor istorice, a intrat în paragină mai ales în anii 2000, dar a avut noroc să devină un exemplu de reconversie de patrimoniu industrial vechi. Palatul fost consolidat, renovat și reamenajat la mijlocul anilor 2010. Acum e hub cultural care include cafenea, bar, teatru, restaurant, club, spații de birouri, sedii de agenții de publicitate, firme de arhitectură, spații expoziționale etc.

E excelent că o clădire emblematică, mai ales una în care s-a scris istoria presei românești, a fost salvată de la prăbușire și redată orașului și comunității, ceva atât de rar în București, unde norma o reprezintă distrugerea patrimoniului industrial vechi, în locul conversiei și reinserției în circuitul comunitar. Palatul Adevărul-Dimineața, o altă fostă glorie a presei antebelice și interbelice de la noi, situat pe strada perpendiculară, Constantin Mille, a fost demolat.

More on instagram.com/raidenbucharest