Iarna în fosta Piață a Teatrului de pe Calea Victoriei, la debutul anilor ’40

Spațiul aceste, definit în secolul al XIX-lea, trecea prin transformări importante la acea dată și vechile case erau înlocuite de construcții moderniste înalte, semn al progresului.

În stânga, se observă intrarea în fostul Teatru Național, pol cultural important al secolelor XIX și XX. Deși imobilul a fost avariat în timpul bombardamentelor germane din august 1944 și demolat ulterior, intrarea a fost reconstruită la jumătatea anilor 2000 ca punct de acces în Hotelul Novotel. Pe fundal-stânga, blocul Gambrinus, pe atunci proaspăt finalizat, pe locul celebrei berării. În dreapta lui, imobilul ridicat de societatea de asigurări Adriatica. Turnul cu ceas este și el celebru și a ghidat generații întregi de bucureșteni, dar, din păcate, nu a mai funcționat în deceniile recente. În dreapta, silueta inconfundabilă a Hotelului Continental, existent și azi, probabil una dintre cele mai frumoase clădiri de secol XIX din Capitală.

Desigur că mașinile de epocă și stilul vestimentar al oamenilor induc o atmosferă de poveste, cadrul elevat fiind deja unul extrem de cinematic. Un element care arăta progresul tehnologic: vechea stație de birjă din fața Teatrului fusese transformată în stație de autobuz. Este excelent că aceste clădiri emblematice se mențin și acum, unele mai îngrijite, altele mai puțin. Radu Tutu