Unul dintre cele mai spectaculoase cadre care surprind transformarea accelerată a Bucureștiului în anii ’70: Calea Moșilor mergând spre intersecția de la Obor și epoci distincte în istoria orașului.
În prim-plan, strada veche, cu gabaritul de secol XIX, pavaj din piatră cubică și case modeste aliniate la drum. Multe imobile aveau prăvălii, ceea ce confirmă caracterul puternic comercial al acestei artere istorice a Capitalei. Calea Moșilor, fost Pod al Târgului din Afară, datează de la anii 1600.
Pe fundal, giganticul ALMO (Ansamblul de Locuințe și Magazine Obor), celebrul bloc din intersecția de la Obor, cu Magazinul Bucur Obor la parter. Ridicat în stil modernist socialist, rămâne una dintre cele mai masive construcții realizate de regimul Ceaușescu în București.
După cutremurul din 1977, tot ce se vede în prim-plan a fost demolat ca parte a procesului de supralărgire a Căii Moșilor, care a fost ulterior placată cu blocuri masive. Sistematizarea a vizat tronsonul de drum între Obor și b-dul Carol I.
Foto: Dan Vartanian
Radu Tutu