O perspectivă inedită și rară cu b-dul Magheru, în anul 1954

Iată o perspectivă inedită și rară cu b-dul Magheru, în anul 1954. Această arteră esențială a Bucureștilor apare într-o ipostază ce corespunde primilor ani ai regimului comunist. Acest lucru este semnalat de lipsa literelor “Scala” pe frontispiciul celebrei clădiri cu Cinematograful Scala, ridicată în anii ’30 pe colțul cu str. C. A. Rosetti. Instituția culturală fusese naționalizată și redeschisă sub numele Cinema Republica, deși numele nu a mai fost adăugat pe frontispiciu, rămânând doar “Cinema” până spre anii ’70, când și respectivele litere au dispărut.

Pe latura opusă a bulevardului, vedem în stânga-jos Hotelul Lido, o bijuterie art deco din anii ’20, apoi o înșiruire de clădiri mai mici, între str. Benjamin Franklin și str. Serghei Kuibîșev (acum str. George Enescu). Dintre acestea, a doua se distinge, cu silueta unui templu grecesc antic. Este fostul Muzeu Simu, ridicat în 1910 de Anastase Simu pe colțul cu str. Arthur Verona. Toate aceste construcții mai reduse ca înălțime, parte a configurației de secol XIX și secol XX timpuriu a zonei, au fost demolate la începutul anilor ’60 pentru construirea blocurilor ONT și Eva, aliniate la bulevard și cu o esplanadă generoasă în fața lor.

Șocant pentru generațiile actuale este traficul auto extrem de relaxat și calmul pe care fotografia veche îl transmite. În prezent, b-dul Magheru este bordat de clădiri cu fațade degradate, pline de mesh-uri publicitare, are salubritate slabă și nivele de poluare (fonică și a aerului) foarte mari. Tocmai de aceea, o privire înapoi spre cum arăta acum câteva decenii acest loc este foarte utilă.

Radu Tutu