ATUNCI ŞI ACUM: Teatrul ”Ion Creangă”

Teatrul „Ion Creangă” este o instituţie publică de cultură subordonată Primăriei Capitalei şi Consiliului General al Municipiului Bucureşti, după cum se menţionează într-un comunicat de presă al acestui teatru din 3 octombrie 2023.


Teatrul are ca sedii Sala Mică din strada Biserica Amzei nr. 21-23, sediul administrativ în str. Gen. Constantin Budişteanu nr. 24, precum şi Sala Mare din str. Piaţa Amzei nr. 13.

În iunie 2023 au fost finalizate lucrările de consolidare, reabilitare şi modernizare a sălii de spectacole a Teatrului „Ion Creangă”, lucrări începute în 2009. „După 14 ani, ne întoarcem acasă, într-o casă nouă, modernă, funcţională. O casă frumoasă, în care sunt respectate, spunem noi, toate măsurile de siguranţă”, declara la 7 iunie 2023 directorul Teatrului „Ion Creangă”,  Gabriel Coveşeanu.

În fiecare an, la 4 mai este ziua Teatrului „Ion Creangă”. În 2023, Teatrul „Ion Creangă” a împlinit 58 de ani de activitate, „aproape 6 decenii de când spectacolele noastre se joacă pe scene de teatru ale Bucureştiului pentru copii şi familii, contribuind la educarea şi cultura a zeci de generaţii”, după cum se amintea într-un comunicat de presă al teatrului din 26 aprilie 2023.


Foto 1 – Teatrul „Ion Creangă” din Bucureşti, 1996/Autor: AUREL VIRLAN/Arhiva istorică AGERPRES


Foto 2 – Teatrul „Ion Creangă” din Bucureşti, 2023/Autor: ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO


 „Încă de la înfiinţare, Teatrul „Ion Creangă” a fost un spaţiu în care spiritul ludic, respectiv nevoia primordială şi constantă de joacă, şi-a făcut loc într-o lume serioasă şi a dat naştere unui mediu în care arta şi poveştile sunt accesibile şi celui mai tânăr spectator. De aproape şase decenii, aici se creează şi se promovează spectacole de teatru de înaltă valoare artistică, ca un răspuns la nevoile tânărului spectator (0 – 12 ani) de arte performative”, se menţionează într-un comunicat de presă din 29 august 2023.

Teatrul „Ion Creangă” organizează, începând din anul 2005, Festivalul Internaţional de Teatru pentru Copii „100, 1000, 1.000.000 de poveşti”, un eveniment care pune în valoare rolul artei performative în promovarea valorilor morale, estetice şi sociale, încurajează şi stimulează creativitatea celor mici şi, totodată, construieşte punţi de comunicare cu arta teatrală din alte colţuri ale lumii. 

Începând din august 2023, Teatrul „Ion Creangă”, unul dintre cele mai îndrăgite teatre pentru copii din ţară, are o nouă identitate vizuală. „După 58 de ani de experienţă în rândul spectacolelor de teatru pentru copii, Teatrul va începe un alt capitol, adaptat identităţilor culturale şi artistice ale tinerilor de azi, atât din punct de vedere artistic, cât şi estetic”, se preciza într-un comunicat al teatrului din 29 august 2023. „Spiritul ludic a fost reprezentat atât pe scena Teatrului, cât şi prin identitatea vizuală pe care şi-a asumat-o încă de la început sub forma unui cub. Actualul logo menţine ideea de joc şi joacă permanentă, însă este transpusă sub forma altor elemente geometrice alăturate unui simbol grafic, care reprezintă acronimul Teatrului Ion Creangă – TIC. Astfel, noul logo va permite identificarea cu uşurinţă a Teatrului şi a brand-ului, prin litere simple şi lizibile”, menţiona comunicatul amintit. AGERPRES