Aer greu respirabil în centrul Bucureștiului

Aer greu respirabil în centrul Bucureștiului, și așa megapoluat, pe tronsonul b-dului Elisabeta adiacent străzii Eforiei și pe celelalte străzi înconjurătoare. Ministerul de Interne își demolează o clădire istorică de pe str. Eforiei și crede că 2-3 furtune cu apă manevrate manual de la sol de parcă scoți vinul din damigeană sunt suficiente pentru ditamai șantierul. Poate o ploua, să-i ajute.

Praful de la demolare, pe str. Beldiman

Praful de la demolare, pe str. Brezoianu

Clădirea demolată datează de la mijlocul anilor ’30, construită în stil modernist art déco monumental, un corp secundar de pe nou-trasata pe atunci stradă Eforiei al sediului Poliției Capitalei de pe Calea Victoriei. Acest corp secundar a fost inițial Regimentul de Jandarmi Pedeștri, unitate de elită a Jandarmeriei Române. După înființarea Securității, în 1948, tot cvartalul de clădiri cuprins între Calea Victoriei, str. Eforiei și str. Domnița Anastasia (fostă str. Belvedere) a fost atribuit de regimul comunist Miliției Capitalei și Departamentului Securității Statului. După 1989, clădirea demolată acum a devenit doar un alt activ fix pe scriptele MAI, nici măcar nu a fost discutat rolul ei în perioada 1950-1989.

Praful de la demolare, pe str. Brezoianu

În alte țări foste comuniste, fostele sedii ale serviciilor secrete represive sunt azi memoriale, muzee și hub-uri alternative prin care generațiile de azi pot înțelege ce a fost totalitarismul comunist postbelic, pentru a nu repeta greșelile trecutului. Cum din păcate s-a normalizat în ultimele decenii, în București istoria se demolează, trecutul e nivelat și uitat.

Praful de la demolare, pe b-dul Elisabeta

Șantierul ăsta e la doi pași de Primăria Noului București. Revenim cu documentarea acestei demolări despre care nu vorbește mai nimeni, deși ar trebui.

instagram.com/raidenbucharest