O zonă puțin promovată: intersecția str. Mihai Eminescu cu str. Viitorului, fotografiată în 1976

O zonă a sectorului 2 puțin promovată: intersecția str. Mihai Eminescu cu str. Viitorului, fotografiată în 1976 și stadiul ei de dezvoltare de atunci.

Linia de tramvai merge pe str. Viitorului, la acea dată încă pietruită impecabil, ca la 1900, dar autoturismul Dacia care traversează intersecția pe str. Eminescu este reprezentativ pentru acea epocă. Vechile case de pe toate laturile datează de la final de secol XIX sau început de secol XX și, după aspect, amintesc de cât de înstăriți erau proprietarii inițiali.

Spațiul acesta urban a început să decadă după cutremurul din 1977, când toate aceste case au fost zdruncinate, dar, surprinzător, s-au menținut. Ele reprezintă azi decorul în continuă degradare al unei intersecții de regulă aglomerate. Construcțiile vecine noi, mari și înalte de pe str. Eminescu au crescut exponențial fluxul auto, gabaritul arterelor rămânând același. Bucureștiul merită explorat și dincolo de centru, există comori arhitecturale peste tot ca, de pildă, a doua casă la stânga de pe Viitorului, după cea mică de pe colț!

foto: Dan Vartanian

Radu Tutu