Dâmbovița, așa cum noi, oamenii prezentului, n-am apucat-o, am apucat-o prea puțin sau nu ne-o mai amintim așa

Dâmbovița, așa cum noi, oamenii prezentului, n-am apucat-o, am apucat-o prea puțin sau nu ne-o mai amintim așa, avea maluri de pământ și poduri frumoase de piatră, așa cum putem vedea într-o fotografie de la jumătatea anilor ’30. În cadru, este surprins tronsonul între Podul Rahovei (prim-plan) și Podul Senatului (azi Piața Națiunilor Unite, fundal). Râului care traversează Capitala i-a fost definit cursul actual la finalul secolului al XIX-lea, când au apărut și multe dintre podurile vechi.

Podul Rahovei lega centrul istoric de Palatul Justiției. Denumirea se datora Căii Rahovei, care începea de la “bariera Șelari”, traversa râul, trecea pe lângă Palatul Justiției, ajungea la biserica și Azilul Domnița Bălașa, după care își continua cursul spre Palatul Bragadiru, Piața Chirigiu și Piața Rahova. La scurt timp după realizarea acestui clișeu, Dâmbovița a fost acoperită cu un planșeu de beton, pe tronsonul vizibil. Podul Rahovei a dispărut, iar intersecția Splaiului Independenței, transformat în bulevard, cu Calea Rahovei, a devenit una în cruce. În anii 1980, râul a fost decopertat pe același segment și i-a fost creată o albie de beton, luând forma unui simplu canal. Podul nu a reapărut.

Edificiul monumental vizibil pe malul opus, Palatul Justiției, este una dintre cele mai frumoase realizări în materie de edificii publice din timpul domniei Regelui Carol I. Construită între 1890-1895 pe locul fostei Curți Judecătorești, un fost conac de pe moșiile boierilor Crețulescu și Golescu, demolat la amenajarea din anii 1880 a albiei Dâmboviței, actuala Curte de Apel București, până în 2003 Tribunalul Capitalei, are corpul principal construit în stilul Renașterii franceze.

Partea centrală a fațadei este marcată de șase pilaștri. Sub bolțile construcției sunt amplasate șase statui alegorice (de la stânga la dreapta): Atenția, Vigoarea, Legea, Justiția, Elocința și Adevărul. Alte două statui, care păzesc ceasul de pe acoperiș, reprezintă Forța și Prudența. Din păcate, palatul nu beneficiază de o esplanadă generoasă în față, așa că poate fi admirat complet doar de pe malul opus al râului.

sursa: albumdefamilie.bucuresti2021.ro

Radu Tutu