O ilustrată color din 1973 cu Piața Națiunilor Unite ne arată aspectul acestei intersecții importante din centrul Capitalei

O ilustrată color din 1973 cu Piața Națiunilor Unite ne arată aspectul acestei intersecții importante din centrul Capitalei chiar în anul în care i-a fost atribuită denumirea actuală. Anterior, ea s-a numit Piața Operetei, Piața Splaiului și Piața Senatului. Este important să observăm diferențele la nivelul clădirilor și al domeniului public.

Cele două blocuri care marchează începutul Căii Victoriei reprezintă epoci diferite: în dreapta, blocul Adriatica-Trieste, de la finalul anilor ’20 ai secolului trecut, iar în stânga, blocul de colț construit în 1959-1960. Ornamentele din vârf, o replică postbelică a celor interbelice de la Adriatica-Trieste, au căzut la cutremurul din 4 martie 1977 și n-au fost refăcute.

Cel mai notabil, în prim-plan se vede o fântână arteziană în mijlocul unui sens giratoriu. Aceasta data din 1970, de la reconfigurarea intersecției și se alimenta cu apă direct din Dâmbovița. A fost ulterior dezafectată în anii ’80, pentru crearea actualului pod peste râu, parte a betonării albiei.

Radu Tutu