București: E cald, a? Tot mai cald, de la an la an.

E cald, a? Tot mai cald, de la an la an. Poza e cu un copac uscat, în fața Mc-ului de pe Elisabeta, în centrul Bucureștiului.

Căldura a devenit insuportabilă în capitală, dar dincolo de poluare generală, încălzire globală, extratereștri și alte cauze, hai să ne uităm la niște politici publice, niscaiva abordări legate de problema asta stringentă.

Hei, PMB, unde e Registrul Spațiilor Verzi? Unde e maparea copacilor, ca-n New York? Ce se întâmplă cu scannerele PMB care determină dacă un copac mai e viu? Că ăsta din poză clar nu mai e și nimănui nu-i pasă. Nu numai că trebuie înlocuit cu unul sănătos și stufos, dar trebuie îndepărtat pentru că poate cădea la următoarea furtună, cum s-a întâmplat de atâtea ori. Poate cădea pe o mașină, pe un pieton sau ambele variante, de ce nu?

Cât timp, de la an la an, spațiile verzi se diminuează vizibil și îngrijorător, fie din cauza lipsei întreținerii sau pentru că nu-știu-ce primar de sector ultrainteligent betonează în draci pentru a face frumos și a se realege, fie că suprafețe verzi brusc devin perimetre construite, o să fierbem în continuare mult mai mult decât ar trebui. Acum, sincer, e plin netul de studii și demonstrații în care vezi clar diferența de temperatură la nivelul trotuarului în cazul străzilor cu copaci pe ele și celor care n-au așa ceva. Ecuația e extrem de simplă, cu toate astea situația e tot mai gravă. Vrem copaci plantați serios și cu respectarea clădirilor, vrem umbră! Vrem ca arborii existenți să nu mai fie batjocoriți și uciși prin afectarea rădăcinilor sau toaletări extreme.

De la Videanu, care promitea „centura verde” din jurul Bucureștiului la Firea care inaugura un refugiu de călători cu plante pe el (CSR de la o companie) într-o stație de tramvai, primarii generali ai ultimelor decenii au eșuat, unul după altul, să gestioneze strategia verde a capitalei, atât cât există din ea. Primarii de sector au făcut fiecare ce i-a tăiat capul și nu există o abordare unitară, integrată și coerentă care să dea măcar un orizont rezonabil pentru îmbunătățirea stării de fapt actuale inacceptabile.

Te-ai ars la soare în București? Ce cauți pe stradă? Stai în casă! Dacă n-ai casă, cumpără-ți, nu mai fi sarak.

instagram.com/raidenbucharest