București: Hotel ”Dinu”

Construit in anii ’30 sub numele de Hotel ”Dinu”, după numele proprietarului – Dumitru Dinu – naționalizat și redenumit de comuniști în „Dunărea”, avea să fie cunoscut și apreciat nu pentru funcțiunea turistică ci pentru cea comercială datorită celebrului magazin de la parter, SORA (Societatea Romana de Aprovizionare).

Denumirea magazinului apărut în perioada interbelică, inițial într-un amplasament de pe Calea Victoriei, avea să fie păstrată și de comuniști, grație notorietății și aprecierii sale în rândul populației.

Clădirea, șubrezită de cutremurele din 1940 și 1977, avea să facă în anii ’90 obiectul unor speculații și inginerii financiare ce au trecut printr-o privatizare dubioasă, vânzări succesive și chiar sechestru bancar.

Propus în 2019 a fi achiziționat de către administrația Capitalei, momentan nu mai face obiectul unei asemenea operațiuni.

Iar timpul trece și procesul de degradare se accelerează de la an la an conducând, fără măsuri de intervenție, la distrugerea irecuperabilă a clădirii.

Cristian Bulfon