Clădirile hanului / hotelului Caracaș

Sursa-Arhiva de Fotografie

,,București – Strada Șelari nr. 4-8 și magazinul de încălțăminte „Liana” (clădirile au fost demolate în a doua jumătate a anilor 1970), pozitiv pe hârtie cu gelatino-bromură de argint după un clișeu cu gelatino-bromură de argint pe acetat de celuloză (film, format 35 mm), 118 x 83 mm, autor neidentificat, București, cca. 1965, colecția Renascendis

Notație pe verso:

„Șelari 4, 6, 8”.

© AdF (CC BY-NC-ND 4.0),,

Clădirile hanului / hotelului Caracaș, a ieșit la iveală o altă fotografie a acestor clădiri, publicată de Arhiva de Fotografie (colecția Renascendis), cărora le mulțumim pe această cale.

Aici se vede din nou intrarea în arcadă în curtea interioară, însă se văd mult mai bine corpurile de clădire din dreapta ei. Pare clar că vechiul corp al hotelului a fost demolat parțial după al Doilea Război Mondial (fotografiile aeriene germane din 1943 ne schițează amprenta unei clădiri unitare, existând un singur acoperiș). Pe locul demolat au răsărit atunci niște dughene (nu foarte conforme cu propaganda vremii despre normele de civilizație ale noului comerț socialist), iar părții supraviețuitoare de clădire i s’a făcut calcan înspre ele.

O a treia fotografie, făcută în lungul străzii în ajunul demolării acestor clădiri, o puteți găsi în secțiunea de comentarii a postării de la Arhiva de fotografie (și încă o dată în comentariile la această postare). Ne bucurăm să vedem cum se rețes istorii românești destrămate și aparent pierdute prin colaborarea între diferitele inițiative din domeniu.

De Radu Stanciu