Un exemplu rar de „așa da” la capitolul restaurarea fațadelor + inserții contemporane în centrul istoric, pe strada Șepcari

[ȘEPCARI] Un exemplu rar de „așa da” la capitolul restaurarea fațadelor + inserții contemporane în centrul istoric, pe strada Șepcari (tronsonul cuprins între str. Covaci și b-dul Brătianu), chiar vizavi de restaurantul Lacrimi și Sfinți.

Mai multe pe instagram.com/raidenbucharest

BACKGROUND. Str. Șepcari nu e atât de faimoasă ca vecinele ei, Covaci, Gabroveni sau Franceză, are doar câteva clădiri aliniate la ea, dar și parcele rămase goale de-a lungul timpului.

CASA VECHE. Clădirea din dreapta data din a doua jumătate a secolului 19. De fapt, era parte a unui imobil mai mare, cu fațada principală pe str. Covaci, la Piața Sf. Anton din imediata vecinătate. În dreapta, vine un bloculeț modernist art déco din anii ’30, pe colțul cu Covaci – Piața Sf. Anton (se vede un pic din el). În stânga, pe Șepcari, parcelele vecine au fost eliberate în anii ’30, la trasarea actualului bulevard Brătianu. Pe colțul Șepcari-Brătianu chiar a apărut un bloc, în acea perioadă. Se poate și ca demolarea caselor de pe respectivele parcele să fi avut loc mai târziu, la finalul anilor ’50, pentru construirea blocului-pieptene, ce închide frontul Pieței Sf. Anton (foto în comentarii).

Anii ’50. Blocul construit în anii ’30, aliniat la (pe atunci) noul bd. Brâncoveanu (ulterior 1848, azi Brătianu) și pe locul unor parcele eliberate, pe str. Șepcari.
Anii ’30. Fațada principală a casei vechi, pe str. Covaci, la Piața Sf. Anton. În stânga ei, bloculețul modernist art déco.

Foto via Studiourile Buftea

Fațada în stil neoclasic francez din poză fix aia e: o fațadă restaurată corect, cu tot cu tâmplăria ferestrelor și a vitrinelor prăvăliei de la parter. Înăuntru, nu mai există nimic vechi, e o clădire nouă. Anterior, casa era în ruină din anii 2000 și mai funcționa la parter doar prăvălia Andy, cu vechituri.

2022. Colțul Șepcari-Covaci, la Piața Sf. Anton, cu bloculețul din anii ’30 și blocul-pieptene în dreapta.

📷 instagram.com/raidenbucharest
Corpul secundar din poza din postare, așa cum arăta la finalul anilor 2000.
Foto via Turist în București
2012. Prăvălia Andy, cu vechituri.

CLĂDIREA NOUĂ. Ridicată recent pe parcela vecină fațadei restaurate, reprezintă o inserție ok în țesutul urban vechi valoros al acestei zone. Avem arhitectură neutră, cu fațadă minimalistă placată cu material colorat pastelat, înălțime rezonabilă și-un accent pe stânga, dar care nu depășește cu mult înălțimea fațadei vecine. Construcția nouă nu supără.

2012. Parcelele goale, adiacente casei vechi de pe Șepcari, unde s-a construit imobilul nou.
2012. Bloculețul din anii ’30, lipit de casa veche de pe Șepcari.
2022. Str. Șepcari spre singura parcelă liberă rămasă, între blocul aliniat în anii ’30 la b-dul Brătianu și clădirea nouă.

📷 instagram.com/raidenbucharest
Blocul de pe colțul Șepcari-Brătianu în prezent
📸 instagram.com/raidenbucharest
1961. Blocul-pieptene de pe b-dul 1848 (actual Brătianu), proaspăt construit.

Foto: Arhiva Digitală a UAR

Raportat la dezastrul urbanistic din capitală per total și la batjocorirea istoriei în centrul istoric în particular, ce s-a întâmplat pe Șepcari e un exemplu de bune practici. Desigur, asta reprezintă o excepție surprinzătoare, nu te culca pe-o ureche, distrugerea și agresarea patrimoniului vechi valoros continuă non-stop!

2022. Fațada fostei case principale de pe str. Covaci la Piața Sf. Anton, restaurată similar cu cea secundară, de pe Șepcari.
📷 instagram.com/raidenbucharest
2022. Piața Sf. Anton. De la stânga la dreapta: str. Șepcari, bloculețul din anii ’30 de pe colțul cu Covaci, fațada fostei case principale și blocul-pieptene.
📷 instagram.com/raidenbucharest

Cum ți se pare intervenția asta de pe str. Șepcari?