Tinerimea Română: unul dintre cele mai remarcabile edificii publice din București din perioada interbelică.

Tinerimea Română, palat construit în anii ’20-’30, proiectat de arh. Virginia Hare

More on instagram.com/raidenbucharest

Ultimele raze ale apusului, pe Tinerimea Română, unul dintre cele mai remarcabile edificii publice din București din perioada interbelică. Uite câte ceva despre clădirea asta 👇

În 1924, începe construcția Palatului Societății „Tinerimea Română”, pe colțul b-dului Schitu Măgureanu cu str. Gutenberg, lângă podul Izvor. Clădirea în stil neoromânesc monumental, e creația primei femei arhitect din România, Virginia Andreescu Haret. Finalizată tehnic în 1927, dar inaugurată abia în 1935, construcția are în partea superioară o succesiune de altoreliefuri ce ilustrează momente esențiale din istoria românilor de până atunci: intrarea lui Mihai Viteazu în Alba Iulia, Războiul de Independență, Unirea, Încoronarea din 1922 etc.

După accederea comuniștilor la putere, în 1945, palatul adăpostește Ansamblul Artistic „Perinița” în 1946, apoi, din 1947, Ansamblul Artistic al Tineretului, funcțiunea culturală nu i se schimbă în deceniile până la evenimentele din decembrie 1989. În 1991, edificiul-monument primește înapoi numele original, Tinerimea Română și se menține ca sediu al mai multor ansambluri artistice. E una dintre cele mai spectaculoase clădiri din etapa mediană a stilului neoromânesc în București.