BUCUREȘTI : Chioșcul Crucilor de Bobotează

Demult, în fiecare an, pe 6 ianuarie, în ziua Botezului Mântuitorului, mitropolitul ținea – în prezența Domnitorului și a tuturor oficialităților –, o liturghie, la Biserica Zlătari de pe Podul Mogoșoaiei. După această slujbă, tot alaiul trecea ulița, apoi cobora, pe o străduţă îngustă, în spatele Mănăstirii Sf. Ioan (azi, Palatul CEC), pe malul râului, care, înainte de a fi canalizat şi rectificat, făcea în acest loc, o buclă foarte pronunţată, aşa încât curgea spre actuala Piaţă Naţiunile Unite cam pe traseul străzii Ilfov (care, atunci, nu exista).

Acolo, pe malul Dâmboviţei, era era pavilionul în care, sub conducerea Înalt Prea Sfințitului, avea loc ceremonia de sfințire a apelor. Tot în acel loc erau aruncate în Dâmbovița crucile.

Fotografiile de epocă ne înfăţişează acest chioşc (*) în apropierea Casei Apelor (numită şi Mașina Fântânilor, prima instalație de filtrare şi pompare a apei pe care a avut-o Capitala noastră) şi a Podului Mihai Vodă (desfiinţat acum câteva decenii).

După îndreptarea albiei râului (1880-1884), Chioșcul Crucilor de Bobotează a fost mutat la capul podului situat unde începe acum Calea Victoriei, însă slujba se ținea tot la Biserica Zlătari.

După amenajarea cursului râului, cam pe locul unde fusese chioşcul iniţial, a fost construit localul Judecătoriei ocolului 1, o clădire din cărămidă roșie care există şi acum, pe colţul străzilor Lipscani şi Domniţa Anastasia, şi care, acum câţiva ani, adăpostea Biroul de relaţii cu publicul al Inspectoratului General al Poliţiei Române.