Mai rar, dar uite ceva bun din centrul istoric al Bucureștiului: strada Doamnei e prima cu un segment întreg populat de clădiri renovate/restaurate și/sau refuncționalizate, dar oricum reintroduse în viața orașului. Am luat cadrul ăsta cu perspectiva în lungul străzii Doamnei, tronsonul cuprins între str. Blănari și str. Smârdan. Avem așa, de la stânga la dreapta:
Sediul Companiei Creditul Urban, construit în anii ’20-’30, acum Universitatea „Spiru Haret”
Institutul de Arte „Carol Göbl”, fostă tipografie/editură din a doua parte a secolului 19 (casa alungită de pe fundal)
Imobilul cu funcțiune mixtă (rezidențial + comercial) de la finalul secolului 19, pe colțul străzii Doamnei cu strada Blănari
Sediul Companiei de Asigurări „Naționala”, construit în 1886 în stil neoclasic francez, cu fațada refăcută/simplificată după Primul Război Mondial. A adăpostit și Banca de Credit Român în interbelic, apoi Ministerul Comerțului Exterior al Republicii Populare Române în 1948, iar din 1992, sediul Băncii Ion Țiriac. În prezent, cu fațada păstrată 90% și un pic din holul de intrare, e hotelul Hilton Garden Inn.
Nu-i de mirare că multe dintre clădirile din zonă sunt/au fost sedii de bănci sau companii de asigurări, vorbim despre fostul district financiar al capitalei, din jurul palatelor BNR. Un fel de Wall Street bucureștean. După ani de abandon și degradare, pare incredibil că unele imobile au revenit la viață. Strada Doamnei e un exemplu ce trebuie urmat, deci se poate. Important: investițiile sunt inițiativă privată.
Cele mai praf străzi din „zona-pilot” a centrului istoric, nepietonalizate, sunt Blănari și Băcani, adevărate ghetouri, cu fațade istorice care se scurg peste pietoni și mașini.