Stema Bucureștiului: așa cum arăta ea în 1893

[SF. DUMITRU] Uite o postare pe care o poți citi cât stai la coadă 5-6h pe dealul Patriarhiei să pupi pasional racla cu moaștele Sf. Dumitru (Sf. Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Noului București, sărbătorit azi), eventual să freci ceva, orice, de ea SAU pe care o poți citi și dacă nu le ai cu religia, uite de ce:

Asta-i stema Bucureștiului, așa cum arăta ea în 1893, detaliu + lucrătură în aur și email ale unui platou omagial dat de municipalitatea bucureșteană în 1893 principesei Maria de Saxa-Coburg și Gotha a Marii Britanii, cu ocazia căsătoriei ei cu principele moștenitor Ferdinand al României, pe 29 decembrie 1892 și luării titlului de principesă moștenitoare (piesă din Tezaurul păstrat la Muzeul Național de Istorie).

Ce reprezintă stema? În versiunile ei de după 1880, un scut tricolor pe care apare Sf. Dumitru, în picioare, în uniformă militară, ținând în mâini o cruce și o suliță. Scutul e timbrat de o coroană murală cu creneluri, reprezentând statutul de cetate al Bucureștiului. Dedesubt, o banderolă tricoloră cu deviza orașului, “Patria și dreptul meu”.

De ce Sf. Dumitru? În timpul razboiului ruso-turc (1769-1784), generalul rus Petru (Piotr) Saltikov fură moaștele sfântului din satul Basarabovo, aflat in apropiere de orașul Ruse, Bulgaria. Ajuns la București, generalul lasă moaștele la Mitropolie, la rugămintea mitropolitului primat (funcția supremă în BOR anterioară celei de patriarh) și a unor negustori care îl plătesc bine. Sfântul e numit apoi protectorul Bucureștiului. Super job.

Detaliile de pe artefacte istorice sau de pe mobilier urban vechi (ăla care supraviețuiește campaniilor furibunde ale primarilor de înlocuire a felinarelor, băncilor, bordurilor, coșurilor de gunoi etc. mai des decât își schimbă șosetele) păstrează elemente heraldice relevante pentru istoria și evoluția Bucureștiului.

Poză cu tot platoul, jos dedicația:
„Veselă și iubitóre Capitala României ureadă A.S.R. Principessei Moștenitóre a Corónei ani mulți și fericiți în sînul sĕu. 25 Januariu 1893.”
📸 instagram.com/raidenbucharest

instagram.com/raidenbucharest