Poți să admiri în ce hal arată Palatul Poștelor văzut din curtea interioară

[MNIR] Zilele astea, Muzeul Național de Istorie de pe Calea Victoriei permite accesul vizitatorilor prin gangul dinspre str. Poștei, pe spate, apoi prin curtea interioară a Palatului Poștelor, edificiul istoric în care funcționează din 1973 muzeul. De ce? Pentru că în holul central se amenajează o expoziție despre – da, ai ghicit – daci. Pentru că doar dacii contează din toată istoria României. Zici că-s anii ’80, când ceaușismul scelerat marca ‘jdemii de ani de la „statul dac centralizat”, organiza Daciada etc.

Cu ocazia asta, poți să admiri în ce hal arată Palatul Poștelor văzut din curtea interioară. Renovarea de la finalul anilor 2000 a vizat doar fațadele exterioare, dar în curtea interioară mai rar ajung vizitatori. Afli acum de ce. Pe principiul „Pe-afară-i vopsit gardul…”, ia uite aici fațade căzute, parazitate de aparate de aer condiționat, pavaj super degradat, ca-n curtea unei betoniere și per total neglijență revoltătoare. Accesul la toaleta din clădire se face pe niște trepte placate cu gresie, lux. Totul e sub semnul improvizației și al provizoratului. Peste tot, angajați plictisiți, aparent deranjați că vin vizitatori la muzeu. Cât tupeu. Pe vizitatori.

Am mai discutat, deși nu interesează pe nimeni, despre ce praf e MNIR ca instituție, cum n-au fost capabili să ducă la capăt concursul de proiecte de conversie/refuncționalizare din anii 2010, cum practic din toată clădirea imensă nu te lasă să vizitezi decât o parte din parter plus pavilionul postbelic din curte, cum efectiv nu există o expoziție permanentă care să explice generațiilor prezentului evoluția teritoriului României, a populației sub toate aspectele civilizației etc.

Curtea interioară, fațade degradate
📸 instagram.com/raidenbucharest
Gangul dinspre str. Poștei
📸 instagram.com/raidenbucharest

MNIR trebuie desființat și reînființat pe baze actuale, ținuți doar muzeografi și restauratori care chiar se pricep. Conducerea să se ducă tare, a demonstrat că e incapabilă să organizeze ok cel mai important muzeu din capitală României. Politrucii care se succed la Ministerul Culturii sunt habarniști, dezinteresați și îi doare undeva de clădirea-monument și de expoziție. Repet, Muzeul Național din Belgrad e un exemplu excelent de cum se face treaba asta pentru localnici și pentru turiști străini.

Curtea interioară și pavilionul postbelic – sigurul vizitabil
📸 instagram.com/raidenbucharest
Curtea interioară
📸 instagram.com/raidenbucharest
Curtea interioară, spre gangul dinspre str. Poștei
📸 instagram.com/raidenbucharest

Publicul e îndreptățit să aibă acces peste tot în vechiul Palat al Poștelor, până sus, în cupole, unde ar merge de minune niște baruri/cafenele cu vedere pe spate, spre centru istoric. SF-uri, nu? Tezaurul istoric din subsol are nevoie de o reinventare, un benchmark bun scalat pe situația locală de la București e expoziția de la Tower of London. Nu trebuie reinventat roata, trebuie doar bunăvoință, viziune clară ancorată în contemporan, proiect de conversie bun și bugete alocate transparent.

Gangul de acces în curtea interioară dinspre str. Poștei. Degradare accelerată.
📸 instagram.com/raidenbucharest
Tavanul gangului de acces
📸 instagram.com/raidenbucharest