Monumentul Eroilor Pompieri

Sursa-Cartierul Uranus

Din Uranus până în Izvor şi înapoi – să te tot plimbi pe aşa traseu, mai ales când acum au rămas doar amintirile…

Poate că o maşină a timpului ar trebui, una ca cea pe care am descoperit-o acum câţiva ani la familia Bădulescu, ce locuise pe str. Meteorilor…

Dacă aveţi amintiri palpabile, obiecte sau fotografii din zonele dispărute ale Bucureştiului, în special din zonele Uranus-Izvor-Antim-13 Septembrie-Rahovei, vă rugăm să ne scrieţi prin mesageria aceastei pagini sau la adresa de mail: uranusdisparut@gmail.com

Abia aşteptăm să vă descoperim povestea şi să o spunem mai departe!

……………………………………………………………………………

Iar acum, mai multe despre imagine

Unul dintre cele mai cunoscute locuri de pe traseul străzii Uranus era intersecţia din faţa Arsenalului Armatei, în mijlocul căreia era amplasat Monumentul Eroilor Pompieri, inaugurat în 13 septembrie 1901.

Strada Uranus era cea cu linii de tramvai, pe care circulau cândva numerele 2, 3, 8, 20, 25… iar spre stânga, cobora strada Fonteriei.

În capăt de perspectivă, pe Uranus, dincolo de copaci, abia se distinge clădirea fostului Teatru al Armatei.

Clădirea principală a Arsenalului se afla în extremitatea dreaptă a imaginii.

Statuia îngerului a dispărut în preajma demolărilor din anii ’80 pentru ridicarea „Casei Poporului”, reapărând după Revoluţie şi inaugurată pe un alt amplasament și pe un alt soclu, pe 13 septembrie 1990.

foto: Traian Bădulescu sr. (anii ’70)

Din arhiva familie Bădulescu, care a locuit pe str. Meteorilor, la nr. 23

Imaginea a fost prezentată în cadrul expoziţiei „Salutări din Uranus!” (2018-2019), organizată în parteneriat cu Hotel Marriott, în faţa căruia este azi amplasată statuia.