Ai cumpărat vreodată bilete de tren de la Agenția de Voiaj CFR de la parterul blocului de pe str. Domnița Anastasia colț cu str. Brezoianu?

Ai cumpărat vreodată bilete de tren de la Agenția de Voiaj CFR de la parterul blocului de pe str. Domnița Anastasia colț cu str. Brezoianu? Pe latura dinspre Brezoianu, are niște elemente interesante. Hai să ne uităm de mai aproape!

BACKGROUND. Blocul Agenției de Voiaj CFR a fost construit între 1972-1976, după demolarea caselor negustorești parte a țesutului de secol 19 din centrul istoric al Bucureștiului, de pe segmentul dintre str. Eforiei și str. Brezoianu. Construcția nouă, în stil brutalist, reprezintă un proiect-unicat, a fost zguduită de cutremurul din 1977. Unele crăpături de atunci mai sunt vizibile pe fațadă.

1966. Str. Brezoianu x str. Domnița Anastasia. Casa din stânga era parțial pe locul colțului blocului actual.

📸 Cineclic

DETALII. Pe latura îngustă a blocului, de pe str. Brezoianu, există o aglomerare de plăci de travertin ce rup monotonia placajului parterului. Legenda urbană spune că acolo se pregătea să fie sculptat un basorelief in situ, care n-a mai apucat să fie realizat. Nu se cunosc forma și tema operei preconizate, deși e ușor de imaginat, dacă ne gândim la imagologia, simbolistica și estetica anilor ’70, în regimul Ceaușescu. Ori asta, ori au fost pur și simplu acoperite crăpături din ’77.

Gloanțele din ’89

Un pic mai sus, avem vizibile urme de gloanțe din timpul evenimentelor din decembrie 1989. Acestea trebuie prezervate ca urme vizibile și palpabile ale istoriei recente.

1966. Str. Domnița Anastasia, casa de secol 19 pe locul căreia azi e parte a incintei fostei Agenții de Voiaj CFR, văzută dintr-o prăvălie de vizavi.

📸 Cineclic

EVOLUȚII. Clădirea a scăpat până acum de anvelopare termică, tencuiala roșiatică e încă vizibilă, iar balcoanele nu au fost închise cu termopane, cu 1-2 excepții. Urmare a dezastrului administrativ, financiar și logistic de la CFR, o companie politizată, depășită tehnic și ineficientă din subordinea Ministerului Transporturilor, Agenția de Voiaj de la Brezoianu și-a redus inițial suprafața în anii 2000, prin compartimentarea spațiului. În jumătatea spațiului eliberată de CFR a funcționat un club, iar acum e Ironic Taproom. Agenția s-a închis de tot ulterior, în locul ei s-a deschis o covrigărie, la rândul ei mutată de acolo.

1972. Regizorul Sergiu Nicolaescu dând indicații chiar pe locul caselor ce fuseseră demolate recent pentru a face loc blocului. Sunt vizibile moloz și cărămizi de la demolare. Vizavi, frontul supraviețuitor de case de secol 19 de pe str. Domnița Anastasia.
📸 Cineclic

Multitudinea de blocuri cu Agenții de Voiaj CFR construite în perioada comunistă arată statutul călătoriei cu trenul în vremurile alea. Blocul de pe Brezoianu rămâne unul remarcabil din anii ’70 în București, grație formei monolitice și a balcoanelor îndrăznețe.

instagram.com/raidenbucharest