Primele zile de Sibiu Jazz Festival

Primele zile de Sibiu Jazz Festival au stârnit o serie de reacții pozitive în rândul iubitorilor acestui gen muzical.

Dincolo de câteva elemente surpriză, eclectice, de tip experiment artistic, publicul de jazz s-a putut bucura de o expresie a varietății libertății la nivel artistic.

Deschiderea Festivalului de Jazz Ediția 50 2022 a avut loc marți, pe 25 octombrie, o zi desebită pentru cultura și istoria română, respectiv Ziua Armatei Române. Astfel, ziua de marți a fost o zi de pace dedicată sufletului, bineînțeles. Cum altfel să începi un festival de jazz.

Vorbim de “Muzica pentru pace” – Parada de Jazz – Centrul Istoric al Sibiului Fanfara Academiei Forțelor Terestre “Nicolae Bălcescu” și Fanfara Neppendorfer Blaskapelle.

Acest concept de libertate specific jazzului, deopotrivă motor și creuzet, a fost atins și prezentat de Simona Maxim, în discursurile sale de inaugurare a festivalului. ”Ne aflăm într-un spațiu al sacrului, unde, bineînțeles, și jazzul își are locul binemeritat. Libertatea, muzica și poezia se află pe același plan al spiritualității, al transcendenței. Mintea, spiritul și sufletul cu care am fost înzestrați de la natură au nevoie să se hrănească și, în special, să se exprime cât mai creativ și liber”, a evocat Simona Maxim, Directorul Sibiu Jazz Festival.

Cu căldură și, în special cu bucurie, artiştii, Alexandru Tomaselli şi Ralu Stoica, au deschis festivalul cu”Muzică pentru suflet”, lăsându-ne să pătrundem în tainele muzicii sacre acompaniate de acorduri de jazz şi poezie meditativă semnată de Andrei Slăvuțeanu în interpretarea actorilor Alexandru Pribeagu și Lorena Zăbrăuțanu. Evenimentul Jazz in the Church – a avut loc la Biserica Evanghelică C.A. Sfânta Maria.

”Abia aștept să mă întâlnesc cu publicul și iubitorii de jazz, cu întreaga comunitate de jazz care cultivă și inspiră festivaluri asemeni, Sibiu Jazz Festival. Latura educativă a festivalului este un aspect ce ar fi bine să-l valorificăm cât mai mult în societatea românească care are nevoie de frumos, de ideal și, în special, de muzică”, declara puțin înainte de oficiala deschidere a festivalului, Ralù Stoica.

”Muzica este o expresie a idealului, o formă condensată a transcendenței, dacă privim cu atenție fenomenul esențelor. Jazzul dinamizează acest fenomen complex și ne oferă nouă, artiștilor, un prilej neobosit să croșetăm noi și noi arabescuri în artă”, consideră Alex Tomaselli.

Miercuri, 26 octombrie, a urmat Jazz for Kids (la Biblioteca Judeteana Astra) un eveniment ce face parte din modului de PR educativ de jazz pentru comunitate. Costi Mihai, un instructor specializat, a dirija evenimentul alături de toți copiii din public ce au avut misiunea să aducă, să poarte un instrument cu ei.

În aceași zi, publicul a putut viziona, la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu,  spectacolul de teatru-jazz „Aproape Înger”, în cadrul Sibiu Jazz Festival 2022, o reprezentație ce a rezultat din întâlnirea mai multor orizonturi artistice ce au generat o frescă modernă a realităților pe care omul le trăiește într-un cuplu. 

Aproape Înger se definește drept un spectacol pe notele dragostei la Sibiu Jazz Festival și o întrevedere autentică cu iubitorii acestui gen.

Aproape Înger vine la pachet cu muzica lumii dinăuntrul cuplului, acolo unde vulcanii sufletești ajung la maturitate nevăzuți de aproape nimeni. Muzica poate uneori spune ceea ce cuvântul nu izbutește să aducă pe scenă ”, explică Alex Tomaselli.

”Aproape Înger” este o căutare a muzicii create de noi din care seva dragostei se manifestă ca cea mai puternică forță din univers. Și această forță nu poate fi scoasă la iveală decât printr-un conflict care pleacă din interior și exterior, oferind publicul experiența unei întâlniri banale cu sine ce promite schimbarea ”decorului” interior.

”Organizarea unui eveniment de o asemenea anvergură presupune să ai aripi, dar și rădăcini. Să asculți muzica deschis, fără prejudecăți, să o iubești. Cam acesta ar fi fundalul pe care începi să aplici un set de bune practici, condimentând totul cu charismă, fler și un spirit boem, fiind vorba despre un festival de jazz. Cu multă responsabilitate trebuie să admit că directorul artistic al unui festival, este de fapt, primul artist invitat în scenă”, declara într-un interviu pentru Adevărul, Simona Maxim, Directorul Sibiu Jazz Festival.

La rândul său, Sibiu Jazz Festival, cel mai renumit festival de jazz din România, ajuns la a 50-a ediţie, ne-a promis (ținându-se de cuvânt) o experienţă muzicală originală ce cuprinde o jumătate de secol de cunoaştere artistică.

Sibiu Jazz Festival este o carte de vizită pentru România în sfera muzicală mondială prin care s-a consacrat un anume fel de a gândi muzica în termeni de jazz şi, totodată, un simbol pentru cei care caută elevaţia prin muzică în locurile comune ale sufletului ce aşteaptă să vibreze pe note.

Parteneri: Primăria Sibiu, Ministerul Culturii, Consiliul Judeţean Sibiu, Filarmonica de Stat Sibiu, Biblioteca Judeţeană ASTRA Sibiu, Teatrul Naţional ‘˜Radu Stanca’, Academiei Forţelor Terestre, Coca Cola, DSM, Schwarz Grouppe Int, Academia de Voluntari, OptyU, Unimat, Rock FM – It Rocks, Hermania, SOBIS, Aria, Iony Grup, Casa de Cultură a Studenţilor, Casa de Cultură a Municipiului Sibiu.

FOTO: Sibiu Jazz Festival 2022