Stoparea parazitării fațadelor istorice din București de mesh-uri gigantice agresive

Noul București, anul 3. După tot tam-tam-ul din 2020, ai fi zis că administrația instalată pe atunci la PMB va reuși să împingă prin CGMB „Legea Fațadelor”, acel set de reglementări absolut necesare pentru stoparea parazitării fațadelor istorice din București de mesh-uri gigantice agresive. Acestea nu fac decât să transforme orice clădire într-un panou publicitar anonim, cu batocorirea istoriei și ignorarea arhitecturii elegante. Exemple: două imobile celebre de pe b-dul Magheru, parte a axei nord-sud a capitalei, care nu vor o țară că afară și nu vor să nu mai fie sărace:

Sus: Garajul Ciclop. Edificiu în stil art déco, deschis în 1930, printre primele din perioada interbelică de pe bulevard, proprietatea familiei industriașului Dumitru Marinescu Bragadiru. Includea spații cu funcțiune mixtă, de la birouri la spații de parcare și service auto. Practic, prima parcare supraetajată din București. Devenit și mai celebru odată cu instalarea literelor masive de pe clădire, la finalul anilor ’60. Momentan închis, în degradare și scos la vânzare.

Jos: Palatul Scala. Exemplu de Bauhaus local (Modernism Art Déco) ce a definit un colț de stradă și o epocă la mijlocul anilor ’30, monument istoric extrem de relevant pentru avangarda modernistă interbelică, ce a supraviețuit bombardamentelor și cutremurelor, arată în ultimul hal, e extrem de degradat sub mesh-urile publicitare imense. Intrarea e mizerabilă, prăfuită și ușor de ignorat. Cinematograful cu dotări ultimul răcnet la data deschiderii, de la parter, e și el închis de niște ani.

Noul București pare a fi un oraș mai ceaușist decât în timpul regimului Ceaușescu: tot ce e relevant din trecut e lăsat să se degradeze până la prăbușire, e demolat și înlocuit de obicei cu mizerii sau e acoperit, că oricum nu se plânge nimeni. Plus că asta cu salvarea clădirilor vechi nu aduce voturi decât de la o bulă mică. Pietonala de weekend, cu gelato, pizza și bere craft e mai cool, deci ne vedem pe-acolo, pe la crăpelnițe, nu pe la fantomele Ciclop & Scala.

cele două clădiri în septembrie 2022

instagram.com/raidenbucharest