Știai că la Palatul Știrbei din Buftea s-au petrecut două momente care au marcat istoria României secolului trecut?

More on instagram.com/raidenbucharest

Știai că la Palatul Știrbei din Buftea, pozat de cei care au mers la festivalul Summer Well, de pe domeniu, pentru proiecțiile de pe fațada principală, s-au petrecut două momente care au marcat istoria României secolului trecut?

1. Pacea de la Buftea, 1918. După rechiziționarea Palatului de către armata imperială germană, conducătoarea ocupației Puterilor Centrale a Bucureștiului și împrejurimilor din timpul Primului Război Mondial, într-un salon al fostei reședințe princiare s-a semnat, în martie 1918, Pacea de la Buftea, prin care România pierdea Dobrogea și versanții Carpaților.

2. Vizita lui Nikita Hrușciov, 1959. Transformat de regimul Gheorghiu-Dej în casă de protocol după naționalizare, Palatul l-a găzduit pe liderul sovietic în timpul vizitei sale istorice din 15-27 septembrie în Republica Populară Romînă, când a luat decizia retragerii trupelor sovietice din România.

Desigur că Palatul Știrbei din Buftea n-a arătat mereu așa, stilul Tudor actual îl are de prin 1863, cu niște intervenții din 1920, plus ajustări în perioada postbelică. E o oportunitate pierdută faptul că această clădire nu poate fi vizitată în regim de muzeu, deși accesul și plimbarea pe domeniu sunt permise contra cost și în afara festivalului Summer Well.