Primăria Sectorului 1 din Banu Manta a fost prima construcție ce a avut încă de la început destinație administrativă

De Cristian Bulfon

Când vine vorba despre Primăria Sectorului 1 din Banu Manta nr.9 (despre clădire, nu despre administrație), mulți dintre noi știm că a fost prima construcție ce a avut încă de la început destinație administrativă. Mai știm că a fost primăria Sectorului IV de Verde, așa cum se numea cea mai mare parte din Sectorul 1 de astăzi, în vremea când Bucureștiul era împărțit pe sectoare ”colorate”, nu numerotate.

Și mai știm despre minunatele fresce pictate de Olga Greceanu în Sala de consiliu și de ”Cavalerul înzăuat” de pe turnul primăriei, creație a lui Alexandru Dimitriu, și apelat colocvial și cu drag, ”Pandelică”.

Dar ce nu știe multă lume, este faptul că turnul mai avea un element artistic extrem de bine realizat (nu am găsit referiri că ar aparține tot Olgăi Greceanu, dar este posibil să fie așa) și despre care nu există multe informații.

Și este vorba despre o frumoasă frescă exterioară înfățișându-i pe Regele Ferdinand și pe Regina Maria, pictată pe bandoul turnului și  care încadra ceasurile de pe cele patru laturi.

În urma unor lucrări de consolidare ale turnului din anii ’50 (o fi fost nevoie după cutremurul din 1940?), fresca a fost acoperită cu tencuială armată, iar recuperarea ei nu a mai fost posibilă în timpul lucrărilor de consolidare, restaurare și modernizare din 2007-2015.

Poate după ce se vor termina vremurile tulburi, nefirești și de abandon pe care le trăim acum, și folosind schițele care în mod sigur există prin arhive, refacerea frescei ar fi un gest nobil de ”restitutio” a unei mici părți din istoria sectorului nostru și implicit, a orașului.