Piața Delfinului, cartierul Pantelimon: interiorul singurului „circ al foamei” din București care-și păstra aspectul original

instagram.com/raidenbucharest

[CIRCUL FOAMEI] Așa a arătat până recent interiorul singurului „circ al foamei” din București care-și păstra aspectul original, inaugurat de Nicolae Ceaușescu la finalul anilor ’80, în Piața Delfinului, cartierul Pantelimon. Ceea ce trebuia să fie o minune a centralizării distribuției de alimente în capitala României socialiste supraviețuia ca un spațiu sărăcăcios, aproape distopian, care adăpostea un bazar cu tarabe cu chilipiruri. În 2021, a început o renovare, iar tarabele au fost mutate într-o structură nouă, similară noii hale Obor. Hai să vedem povestea circurilor foamei:

▶ BACKGROUND. Proiectul structurilor de acest tip e de inspirație nord-coreeană și a început să fie implementat în anii ’80. Rețeaua de clădiri-mamut cu cupolă trebuia să includă câte unul în fiecare cartier important al capitalei. Oficial, un astfel de edificiu se numea Complex Comercial Agroindustrial. Conform planurilor regimului de a controla nutriția populației în timpul raționalizării alimentelor, circurile foamei trebuiau să adăpostească piețe agroalimentare, Alimentara, autoservire, o sală de mese și magazine diverse. Practic, niște „mall-uri” comuniste, în stil brutalist-utilitar, cu accente postmoderniste, construite utilizând nu cele mai durabile materiale.

Exteriorul circului foamei de la Delfinului în 1986, când era nou-nouț (foto: Cineclic)

▶ REȚEAUA. Până în 1989, doar două circuri ale foamei au fost finalizate, la timp pentru vizita Președintelui URSS, Mihail Gorbaciov, în 1987: cel de la Piața Delfinului (în poză) și cel de la Piața Unirii (parte a complexului comercial Unirea, numit și noua Hală a Unirii, după demolarea celei vechi de acolo, care data din anii 1870). Celelalte câteva clădiri similare au rămas neterminate și în anii ’90 au devenit problematice: au murit sau au fost răniți oameni care se aventurau pe șantierele lăsate de izbeliște, în plus șantierele stagnante arătau ca după un atac nuclear.

Piața agroalimentară asociată circului foamei de la Delfinului, în 1986 (foto: Cineclic)

▶ EVOLUȚII. Prima reconversie a unui element din acest proiect ceaușist eșuat a fost în 1999, când circul foamei din cartierul Vitan a fost deschis ca București Mall. Anii 2000 au adus transformarea, demolarea parțială sau totală a celorlalte circuri ale foamei și transformarea lor în mall-uri. Mall-ul Plaza e fostul circ al foamei de la confluența cartierelor Militari și Drumul Taberei, Liberty Center e pe locul circului foamei din Rahova, iar Universitatea Dimitrie Cantemir de la Timpuri Noi funcționează în ce trebuie să fie complexul comercial ceaușist al zonei. Alte hale similare ca stil, dar nu cu cupolă, din aceeași perioadă, avem la Piața Floreasca, Piața Băneasa, Piața Dorobanți, la metrou Republica sau la Piața Cotroceni. În prezent, proiectul de transformare a circului foamei de la Unirii/Sf. Vineri în mall stagnează.

Clar se puteau filma scene dintr-un film Mad Max la Delfinului, până la renovarea complexului.