Decăderea spațiului public, faza pe cartier: comparație 1986 vs. prezent la „circul foamei” de la Piața Delfinului, în Pantelimon.

Decăderea spațiului public, faza pe cartier: comparație 1986 vs. prezent la „circul foamei” de la Piața Delfinului, în Pantelimon, singurul Complex Comercial Agoindustrial ceaușist din rețeaua concepută în anii ’80 în București care păstrează în proporție mare aspectul original, deși degradarea e mai mult decât evidentă.

Complexul Comercial Agroindustrial de la Piața Delfinului în faza finală de construcție și amenajare (1985), foto Muzeul Cineastului Amator

De ce arată în halul ăsta clădirea în prezent? Brutalismul și postmodernismul din anii ’80 sunt etichetate instant „comuniste”, deci rele, deci zero valoare estetică sau istorică.

Fațada principală (august 2022)
foto instagram.com/raidenbucharest

„Circului foamei” i se menține o funcțiune strict utilitară, în timp ce spațiul exterior adiacent – esplanada spre intersecția de la Delfinului, în față și terasa către lacul Fundeni și Ostrov, în spate – nu sunt deloc puse în valoare.

Terasa dinspre Lacul Fundeni și Ostrovul (dreapta), văzute de la Complex (1986)
foto Cineclic

Mașinile parcare claie peste grămadă sufocă spațiul pietonal placat cu travertin și ciment, materiale în degradare. Ritmul fațadei, alternanța ferestrelor cu casetele de beton și suprafețele cu cărămidă ornamentală, dar și accentul dat de cupola acum ruginită, sunt mult estompate de bannerele, mesh-urile și firmele agresive ale diverselor entități care închiriază spații aici.

Terasa dinspre Lacul Fundeni (august 2022)
foto instagram.com/raidenbucharest

O clădire reprezentând ultimul act al unui regim totalitar ar trebui să fie nu numai un loc care să deservească pe bune, comercial și cultural, populația zonei, dar și punct de atracție turistică. Ghinion, Bucureștiul efectiv n-are o strategie de promovare dincolo de Calea Victoriei, centrul istoric și Casa Poporului, singurele chestii de văzut în orașul ăsta din Grădina Maicii Domnului.

1986: Cineclic

prezent: instagram.com/raidenbucharest