Biserica Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel – Herăstrău

Biserica Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, a parohiei Herăstrău, este o biserică ortodoxă aflată în partea nordică a oraşului Bucureşti, în partea de răsărit a parcului Herăstrău, construit în anul 1936, şi în partea nordică a lacului Floreasca, se menţionează pe site-ul https://www.crestinortodox.ro.

Biserica îi are ca ocrotitori pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena şi Drepţii Ioachim şi Ana. „Târnosită (sfinţită) la data de 29 iunie 1887, la praznicul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, biserica de azi este expresia credinţei locuitorilor fostului cătun Herăstrău, dependent de comuna Băneasa. Dovada acestui fapt o constituie şi lipsa unui ctitor unic. Istoricul parohiei vorbeşte de un număr mare de ajutători care, însufleţiţi de preotul Ion Lăcureanu, au contribuit cu aceeaşi credinţă, nădejde şi dragoste la construirea şi înzestrarea bisericii”, se arată pe site-ul https://www.parohiaherastrau.ro/.

Ușile din lemn masiv de la intrarea în biserica veche


În anul 1835, aflat la marginea oraşului Bucureşti, actualul cartier Herăstrău era un sat cu doar câteva case, dependent de comuna Băneasa. După anul 1864, în urma legii de împroprietărire, comunitatea s-a extins, noi familii stabilindu-se în acest loc. În 1929, odată cu reforma administrativă locală, satul a fost alipit oraşului Bucureşti, se aminteşte pe https://www.crestinortodox.ro.

„Datorită nevoilor spirituale ale credincioşilor din această comunitate, în ziua de 29 iunie 1886, când erau prăznuiţi Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, a fost pusă piatra de temelie a actualei biserici, iar lucrările s-au terminat în doar un an, sfinţirea locaşului având loc în ziua de 29 iunie 1887. Biserica Sfinţii Apostoli a fost ridicată cu ajutorul populaţiei locale şi cu sprijinul familiilor de chiristigii, din cartierul Filantropia, şi anume: Ion Apostol, Pavel Leonte, Constantin Tibisoiu şi Constantin Gavrilescu; acestora li s-a alăturat şi preotul Ion Lăcureanu, propietar al unui teren situat în apropiere. Biserica a fost ridicată în mijlocul cartierului, pe un teren cu o suprafaţă de aproximativ patru mii de metri pătraţi. Ea poartă următoarele hramuri: Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, prăznuiţi în ziua de 29 iunie, Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, prăznuiţi în ziua de 21 mai, şi Sfinţii Părinţi Ioachim şi Ana, prăznuiţi în ziua de 9 septembrie” (https://www.crestinortodox.ro.).



Numele constructorului nu se cunoaşte cu precizie. Biserica, suplă şi armonios construită, are zidurile din cărămidă groase de circa o jumătate de metru şi este în formă de treflă. Are două turle din lemn, acoperite cu tablă galvanizată. Prima pictură, în tehnica ulei, s-a datorat cunoscutului pictor de biserici Anton Serafim, care a terminat lucrarea în anul 1887, odată cu sfinţirea bisericii. Pictura a fost restaurată parţial, în timp, de pictorul Nicolae Caloniţiu, fost ucenic al pictorului Anton Serafim, indică site-urile https://www.crestinortodox.ro şi https://www.facebook.com/bisericaherastrau/.

Până în 1925, când a fost înfiinţată actuala parohie, biserica a fost o filie a parohiei Băneasa. Potrivit https://www.crestinortodox.ro, primul preot paroh al acestei biserici a fost părintele Gheorghe Popescu Lahovari, care a slujit aici din 1925 până în 1968. În 1926, el a început reparaţia bisericii, fiind ajutat de Nicolae şi Maria Rădulescu, noi ctitori ai acestui lăcaş. Cu această ocazie, s-au înnoit curtea şi învelişul bisericii, au fost cumpărate un clopot nou, precum şi vasele liturgice.

Singurele intervenţii în pictura originală constau în adăugirea decoraţiunilor florale şi a patru scene, pe arcade, în pronaos, sub scena Înălţării Domnului: Încredinţarea lui Toma, Vindecarea Orbului, Ruga din Ghetsimani şi Sfinţii 40 de Mucenici. Această lucrare s-a efectuat în 1932. În 1950, biserica a fost renovată de către zugravul Andrei Vlăduţ, iar în 1969 a fost curăţată pictura exterioară. „În anul 1971, protoiereu fiind preotul Iuliu Man, prin stăruinţa preotului paroh Ion Berbeceanu, pictura a fost curăţată şi restaurată în întregime, de către pictorul profesor Gheorghe Teodorescu”. (https://www.crestinortodox.ro)

În anul 2003 s-au executat lucrări de reparaţii generale ale bisericii, precum şi de restaurare a picturii. În toamna-iarna anului 2013 a fost refăcut învelişul de tablă şi s-au făcut reparaţii la structura de susţinere a turlelor. (https://www.facebook.com/bisericaherastrau/). AGERPRES/

Sursa fotografiilor: parohiaherastrau.ro