Anul 1909: arhiducele Franz Ferdinand a venit pentru câteva zile la Sinaia

Procesul Memorandumului din 1894 a creat o redeşteptare puternică a sentimentului naţional, atât în rândul românilor din Transilvania, cât şi a celor din Vechiul Regat. Totodată, acest trist eveniment a sporit îndârjirea românilor ardeleni împotriva stăpânirii Austro-Ungare.

Pentru a potoli spiritele, după doi ani, însuşi împăratul Franz Josef a făcut o vizită în România, după care, în vara anului 1909, arhiducele Franz Ferdinand, moştenitorul Coroanei Habsburgice, a venit, pentru câteva zile la Sinaia, unde s-a întreţinut cu regele Carol I.

Nu toată lumea ştie că, în timpul vizitei sale la Sinaia, arhiducele a cunoscut o tânără, frumoasă şi distinsă ardeleancă de origine română, de care s-a îndrăgostit, iar între cei doi a avut loc o scurtă idilă.

Acest episod romantic a fost descris, după Marea Unire, în 1928, de politicianul şi publicistul Ion Rusu Abrudeanu, în volumul „Îndrăgostirea unui Habsburg de o frumoasă româncă din Ardeal“.

Din păcate, nici unuia dintre cei doi îndăgostiţi nu i-a fost dat să trăiască mult după această idilă: tânăra şi graţioasa Melania Ionescu a fost secerată de meningită, în toamna anului 1911, iar arhiducele Franz Ferdinand a murit, în urma atentatului de la Sarajevo, pe 28 iunie 1914.