A fost o vreme când în București statul construia în folosul comunităților locale.

[CONGRUENȚĂ] A fost o vreme când în București statul construia (da, ai citit bine, chiar construia!) în folosul comunităților locale. În primele decenii ale secolului 20, capitala începea să se dezvolte accelerat, iar populația în creștere avea nevoie de servicii publice extinse. În ideea asta, s-au construit dispensare medicale locale, de cartier, pentru a îmbunătăți și monitoriza sănătatea oamenilor de acolo.

Clădirile dispensarelor sunt model-tip, niște case de dimensiuni banale, cu ornamentație minimală în stil neoromânesc (numit stil național în epocă): ancadramentele ferestrelor, decorațiunile de pe fațadă, elemente ale acoperișului sau marchiza de deasupra intrării, toate au inspirație mănăstirească/bisericească. Am identificat două clădiri, în două zone diferite:

sus: strada Uranus x strada Sabinelor

Cartierul Uranus a prosperat în interbelic. Pe strada principală, care avea și linie de tramvai, vechiul dispensar ocupă o parcelă de colț și menține în mare parte aspectul original. Uitat aproape complet după secționarea segmentului supraviețuitor din strada Uranus de centru, după demolările anilor ’80 și ridicarea colosului Casa Republicii (Casa Poporului / Parlamentul) lângă.

jos: bulevardul Eroilor Sanitari x bulevardul Eroilor

Cartierul Cotroceni, în plină dezvoltare în epocă, avea un dispensar pe bulevardul Independenței (redenumit Regele Carol al II-lea în anii ’30, apoi Ardealului în 1940, Dr. Petru Groza în anii ’50, redenumit Eroilor Sanitari în anii ’90), ceva mai mic decât cel de pe Uranus. Acela include o cameră adițională, cu două ferestre. Edificiul de pe Eroilor Sanitari păstrează cele trei ferestre ale mansardei, însă nu și ușa de lemn originală (înlocuită de una din ramă de termopan), spre deosbire de celălalt.

În cele două edificii continuă să funcționeze cabinete medicale individuale, dar per total aspectul e unul neîngrijit. Bucureștiul clădirilor enorme n-are timp pentru vechile construcții, de dimensiuni umane și bine integrate în țesutul urban.

Mai știți de alte dispensare similare prin oraș?

instagram.com/raidenbucharest