Revin cu câteva desene de pe ultimul segment al străzii Labirint. Despre această zonă, aflată în proximitatea bisericii Delea Nouă, se știu foarte puține date și nu poate fi găsit nimic pe internet. Din fericire, am avut un coleg de clasă care a locuit acolo iar după mulți ani de la absolvirea școlii generale ne-am întâlnit și m-a ajutat să schițez două imobile. Iar pe al treilea l-am desenat singur, din ce-mi mai aminteam.
Iată cum arăta segmentul de stradă în 1974:

Primul imobil pe care l-am schițat a fost cel al Școlii Ajutătoare nr. 5, aflată la nr. 184:

Clădirea avea etaj, fiind înconjurată de un gard din beton de circa 2 metri înălțime, pentru ca elevii (unii dintre ei bolnavi psihic) să nu-l poată sări. În dreapta avea două porți mari care permiteau accesul la garajul aflat undeva în spate.

Școala ajutătoare nr. 5 de pe str. Labirint nr. 184 (imagine completă)
Elevii intrau pe poarta mică din stânga, iar poarta din centru era rezervată profesorilor. Exista, după cum vedeți, o curte interioară destul de mică. După cum susține dl. Gheorghe Lodroman, în stânga clădirii se găsea un salcâm bătrân.
Următoarea casă pe care am desenat-o era în dreapta școlii, la nr. 182 (aici a locuit colegul meu). Iată schița:

Era de fapt o vilă cu etaj, asemănătoare celor din parcelarea Raion. Fusese așezată perpendicular pe strada Labirint așa că putea fi văzută doar din lateral. Fațada principală era în stânga și privea direct spre clădirea școlii ajutătoare:

Avea la rândul ei acces către garaj prin cele două porți din stânga. Accesul se făcea prin portița aflată în dreapta, de unde pornea o alee către scara care urca la terasă, ușa dublă fiind în stânga.
În dreapta vilei mai exista o casă mică, părăginită, pe care colegul n-a putut să mi-o descrie. Iar ultima clădire, înaintea intersecției cu strada Delea Nouă, se afla la nr. 178, chiar pe colț:

Avea o formă destul de ciudată, cu laturi în zigzag în zona ușii principale. Din ce-mi amintesc, avea un balcon deasupra intrării iar curtea era pavată cu mozaic de culoare gri deschis. Datorită formei atipice, vila avea mai multe acoperișuri care se îmbinau:

Strada Labirint nr. 178 la intersecția cu strada Delea Nouă (parțial color)
La stradă era prevăzută cu un gard din beton pe care n-am reușit să-l reproduc întocmai, datorită desenului foarte complicat cu motive florale. Chiar și așa, într-o formă simplificată, a presupus un efort serios, datorită poziției sale neliniare:

Ulterior mi-am amintit că în curte creșteau doi arbori de tuia, pe peticul de pământ aflat în stânga intrării. Ei acopereau parțial clădirea în partea aflată pe colțul dintre cele două străzi:

Cititorii care cunosc amănunte suplimentare legate de aceste case și de istoricul lor sunt rugați să lase comentarii în vederea îmbunătățirii desenelor și aducerii lor cât mai aproape de realitatea acelor vremuri.