Centrul istoric al Bucureștiului în anii ’70

Centrul istoric al Bucureștiului, anii ’70, str. Bărăției intersecție cu str. Baia de Fier (în dreapta, fostă Lazăr), mergând spre intersecția spre str. Patriei, chiar unde e Magazinul Cocor, pe fundal. Ăsta e ultimul deceniu în care zona asta a fost ok. În anii ’80, în direcția opusă, spre b-dul George Coșbuc (tronson redenumit Corneliu Coposu după 1995), a demolat tot regimul Ceaușescu și a demarat placarea cu blocuri, proiect finalizat abia după jumătatea anilor ’90. Șantierul stagnant între 1990-1995 a tranformat zona într-una fantomă, de tranzit, cu atmosferă de provizorat.

În 2008-2009, refacerea Magazinului Cocor (deschis în 1973) și transformarea lui în „mall de lux cu branduri locale” promitea renașterea, gentrificarea perimetrului de străzi înconjurătoare, dar proiectul a eșuat. Tot în acei ani, casa de pe colțul Bărăției-Baia de Fier a fost demolată parțial, i s-a menținut fațada și s-a înălțat dinăuntru o clădire de birouri, neocupată nici până azi. Imobilul din prim-plan dreapta, cu un celebru atelier de Plăpumi la parter, a fost demolat prin 2010, iar pe terenul gol s-a amenajat parcare, iar acum există un proiect de bloc agresiv. Imobilul următor, cu un singur nivel, de pe colțul cu Baia de Fier, e o improvizație cu prăvălii de după al Doilea Război Mondial, pe locul unor case năruite. Casa din prim-plan stânga e abandonată de ceva ani, i s-a pus un acoperiș temporar în 2017-2018, să nu mai plouă înăuntru, dar din 2020 lucrările de consolidare/restaurare demarate de PMB prin AMCCRS și Compania Consolidări stagnează).

Zona arată ca după război, deși e protejată, parte a centrului ustoric, sub jurisdicția PMB. Niciodată nu i-am auzit pe Lis, Halaicu, Băsescu, Videanu, Oprescu, Firea sau Nicușor Dan (primarii postdecembriști) vorbind despre salvarea clădirilor valoroase de aici, majoritatea case negustorești și despre revitalizarea acestor străzi cu atâta istorie pe ele. Pe Bărăției și Baia de Fier e Havana Loca în fiecare zi și clădirile se degradează tot mai mult, iar salubritatea e aproape inexistentă.

N-ai să vezi pe altă pagină discutându-se despre situația asta inacceptabilă, dar e ok, că vine weekendul și mergem pe Calea Victoriei, să crăpăm gelato, cafea și pizza pe_pietonala temporară, fără nicio grijă.

Raiden  

facebook.com/Cineclic.ro