Calea Văcăreşti în vara lui 1985

sursa-Cartierul Evreiesc

Calea Văcăreşti, fotografiată în vara lui 1985 din mansarda celei mai înalte clădiri a acelui segment, singura rămasă azi în picioare, pe colţul intersecţiei cu str. Mămulari.

Imaginea este unică, surprinde aproape coliniar trei biserici cunoscute în zonă: prima, Sf. Nicolae Jitniţa, pe urmă Sf. Nicolae din Sârbi, iar ultima, dar singura rămasă în picioare, biserica Dobroteasa, din apropierea intersecţiei cu bd. Mărăşeşti.

Clădirea şi locul de unde a fost realizată fotografia

În stânga, clădirea cinematografului Tomis, iar dincolo de ea, în curtea vechiului spital Xenocrat, o extindere din anii ’70 a unei policlinici. Mai în spate, dincolo de acel arbore imens, se poate vedea faţadele unor imobile din str. Haiducul Bujor (nr. 10 avea 3 etaje).

În lungul căii, presărată cu multe clădiri de sec. XIX şi început de sec. XX, putem vedea intersecţiile cu str. Nicolae Jigniţa (accesul pe lângă biserică), str. Negru Vodă, Căuzaşi, Labirint, Bravilor, A. Goldfaden, Pitagora, Brumărel, Bradului, după care Calea Văcăreşti făcea uşor dreapta spre Piaţa Mărăşeşti…

foto: Cristian Popescu (1985)