ATUNCI ŞI ACUM: Institutul Clinic Fundeni

Spitalul Fundeni a fost inaugurat în anul 1957 – odată cu epidemia de gripă ce a dus la transformarea acestei clădiri, care avea iniţial altă destinaţie, într-o unitate spitalicească de prim rang, conform site-ului http://www.urologiefundeni.ro/. Director la acea dată a fost prof. dr. Voinea Marinescu.

Au fost inaugurate o serie de clinici universitare conduse de profesori de valoare şi având cadre medicale de înaltă specializare: prof. dr. Dan Setlacec şi dr. Marian Ionescu – la clinicile de Chirurgie Generală şi Cardiovasculară; prof. dr. C. G. Dumitriu – la Medicină Internă; prof. dr. Stefan Berceanu – la Hematologie; prof. dr. Tiberiu Spârchez şi prof. dr. Alexandru Oproiu – veniţi cu clinica de Gastroenterologie de la Spitalul Griviţa (actualul Spital ”Sfânta Maria”); prof. C. C. Iliescu – la Cardiologie etc. În anul 1959 a fost transferată şi Clinica de Urologie – condusă de prof. dr. Gh. Olănescu, care venea, împreună cu colaboratorii săi, de la Spitalul Cantacuzino.

Clinica de Chirurgie Urologică Fundeni a fost înglobată în Facultatea de Învăţământ şi Specializare Postuniversitară a Institutului de Medicină şi Farmacie ”Carol Davila” Bucureşti. Clinica, al cărei şef era prof. dr. Gheorghe Olănescu, alături de Clinica de Chirurgie şi Urologie de la Spitalul Panduri, condusă de prof. Theodor Burghele, au perfecţionat atât chirurgia urologică de exereză, cât şi chirurgia reconstructivă, funcţională, menţionează sursa citată.


 Poza 1 – Spitalul Fundeni în construcţie, 1957 (placă fotografică)/ AGERPRES/ARHIVA FOTO AGERPRES


 Poza 2 – Institutul Clinic Fundeni din Bucureşti, 2022/SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO


În anul 1975, conducerea clinicii a fost preluată de prof. dr. c, colaborator apropiat al prof. dr. Theodor Burghele, care făcea parte din pleiada de valoroşi urologi formaţi la Clinica Spitalului Panduri. Venirea prof. dr. Eugen Proca la Clinica de Urologie Fundeni a însemnat o schimbare radicală şi o abordare modernă a Urologiei, menţionează site-ul http://www.urologiefundeni.ro/. Acesta a introdus tehnici noi chirurgicale, nu doar de exereză oncologică, ci şi de reconstrucţie a tractului urinar, iniţiind procedee noi de tratament, precum: dializa renală (a fost cel care a introdus rinichiul artificial în România), endoscopia tractului urinar inferior şi investigaţiile urodinamice. De asemenea, sub conducerea reputatului medic s-a realizat, la Clinica de Chirurgie Urologică Fundeni, primul transplant renal de la donator viu, în 1980, ulterior ajungându-se la 45 de transplanturi renale în perioada 1980-1997.

Din anul 1997, Clinica de Chirurgie Urologică Fundeni este condusă de prof. dr. Ioanel Sinescu, colaborator apropiat al prof. Proca, el ducând mai departe activitatea urologică începută de acesta şi ridicând-o la un nivel superior, atât din punct de vedere calitativ, cât şi din punct de vedere cantitativ. Sub conducerea prof. Sinescu, Clinica de Chirurgie Urologică a devenit Centrul de Chirurgie Urologică, Dializă şi Transplant Renal din cadrul Institutului Clinic Fundeni. 

Un alt compartiment renumit al Institutului Clinic Fundeni este Centrul de Boli Digestive şi Transplant Hepatic, condus, din 2012, de prof. dr. Irinel Popescu. Fost asistent, din 1980, al profesorului Dan Setlacec în Clinica de Chirurgie a Spitalului Fundeni, medicul Irinel Popescu a efectuat mai multe stagii de pregătire în transplantul hepatic la Berlin, Paris, Pittsburgh, New York.
 

În 2000, prof. dr. Irinel Popescu a introdus transplantul hepatic la nivel clinic (primele operaţii reuşite la adult, cu ficat întreg, şi copil, cu fragment de ficat) în Centrul de Boli Digestive şi Transplant Hepatic Fundeni. 

În prezent, Institutul Clinic Fundeni dispune de următoarele specialităţi: ATI, Chirurgie generală, Gastroenterologie, Hematologie, Medicină internă, Nefrologie, Neurologie, Oncologie, Pediatrie, Urologie, Unitate Transfuzie Sanguină, Bancă celule stem, Ambulatoriu. De asemenea, institutul are centre medicale pentru transplant medular, pentru boli digestive şi transplant hepatic, pentru uronefrologie şi transplant renal, precizează site-ul instituţiei medicale, https://icfundeni.ro/.

 
Poza 1 – Spitalul Fundeni în construcţie, 1957 (placă fotografică)/ AGERPRES/ARHIVA FOTO AGERPRES


Poza 2 – Institutul Clinic Fundeni din Bucureşti, 2022/SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO


În 2015, la Institutul Clinic Fundeni au fost efectuate multiple lucrări de reamenajare şi reabilitare cu impact major în activitatea medicală. Printre acestea se numără camera de primire pacienţi, intrarea pentru cazurile de urgenţă, a ambulanţelor (separat de intrarea pacienţilor cronici), reamenajarea spaţiului dedicat anatomiei patologice şi prosecturii, reamenajarea sectorului de pretransplant medular, reamenajarea unui spaţiu dedicat fizioterapiei şi recuperării medicale, precum şi secţiilor de neurologie. AGERPRES