BUCUREȘTI, 1928: celebra Josephine Baker pe scena Teatrului Cărăbuş

În acel an, plătind o sumă enormă de bani, Constantin Tănase a adus-o pe frumoasa şi celebra artistă de music-hall Josephine Baker în Capitala noastră, pentru a da cîteva reprezentaţii pe scena Teatrului Cărăbuş.

Artista de culoare se născuse în SUA, şi tot acolo obţinuse primele succese notabile, însă, din cauza segregării rasiale din ţara natală, s-a stabilit apoi la Paris.

Josephine a sosit în Bucureşti cu Orient Express-ul, apoi – fiind o persoană extravagantă –, a făcut drumul de la Gara de Nord pînă la hotel într-o şaretă trasă de un struţ (mijloc de transport ce-i fusese pregătit la cerere), pe care a condus-o chiar ea.

Într-una din zilele sejurului ei în Bucureşti, purtînd pantaloni, artista a intrat cu dezinvoltură pe uşa celebrei Cafenele Capşa şi s-a aşezat la o masă, lăsîndu-i cu gura căscată pe ceilalţi muşterii, care, bineînţeles, erau, cu toţii, bărbaţi.

Spectacolele pe care le-a dat la noi au lăsat bucureştenilor o amintire atît de vie şi de plăcută, încât, după 6-7 ani, un magazin de pe Calea Victoriei avea la intrare o reclamă luminoasă pe care era desenată, cu tuburi de neon, celebra dansatoare și cântăreață Josephine Baker.