Una dintre cele mai vechi și cochete clădiri din București e scoasă la licitație

Una dintre cele mai vechi și cochete clădiri din București e scoasă la licitație, anunță Sotheby’s Internaţional Realty (https://www.sothebysrealty.ro/property/Casa-cu-Rodii)

Situată în apropierea elegantului parc Carol I, în una dintre cele mai distinse zone ale Capitalei, această vilă restaurată poartă un nume feeric – Casa cu rodii – inspirat de picturile în stil Art Nouveau ce îi înfrumusețează cornișa. Rodia este simbol al virtuții și înțelepciunii, dar și însemn al importanței familiei care a locuit odată aici.

Privirea trecătorului este cucerită apoi fără drept de apel de rafinata marchiză în formă de coadă de păun de la intrare, în autentic stil Art Nouveau, devenită în timp un fel de emblemă a Bucureștiului de secol XIX. Proprietatea, amplasată pe un teren de 212 metri pătrați, este compusă din două clădiri care comunică între ele.

Prima clădire a fost construită în anii 1870-1880, fiind una dintre cel mai cochete clădiri din Micul Paris

Această construcție a fost inițiată de o anume Sophie Steinfeld, membră a familiei Steinfeld, proprietara clădirii, și a făcut parte din fostul Cartier Uranus, unul din cartierele cu aer boem ale vechiului Bucureștiului.

Clădirea a primit o extensie în anii 1910 – 1920. În anul 2004 a fost achiziționată de către un arhitect, direct de la moștenitorii familiei Steinfeld, și a intrat într-un amplu proces de consolidare și restaurare, rezultând bijuteria arhitecturală de astăzi. Proprietatea se află într-o zonă protejată astfel că lucrările de restaurare s-au desfășurat în condiții stricte.

Au fost consolidați pereții structurali și s-a utilizat legarea cu centură superioară pentru corpul de parter, și tencuiala armată pe toate nivelele pentru corpul înalt. Cele două corpuri comunică printr-o seră ce leagă etajul corpului înalt de mansarda corpului vechi. Volumul mansardei este modificat minimal astfel încât să nu afecteze delicatețea fațadei.

Ornamentația interioară și cea exterioară au fost recuperate în cea mai mare parte. Acolo unde pictura originală de pe cornișă nu a putut fi recuperată, s-au folosit reproduceri după lucrări din epocă.

A fost înverzită gradina care acum adăpostește mai mulți arbori fermecători – un mesteacăn de opt metri, două magnolii și un pin. O oază de 80 mp de verdeață în centrul orașului.

Foto: Tudor Prisecaru