Mărturiile celui mai vechi cafegiu. A stat la taclale cu Nichita Stănescu, Toma Caragiu și în pușcărie cu Fane Spoitoru. Cum ajungea cafeaua lui la Elena Ceaușescu

Gheorghe Florescu este de departe cel mai cunoscut cafegiu din București. În cei 30 de metri pătrați din Piața Rosetti, vinde cafea artizanală și povești de viață. Doar că el le-a trăit, rând pe rând, și poate vorbi ore întregi despre cafea în anecdote.

În anii ’70, i-au trecut pragul scriitori, actori, medici, dar şi personaje importante din Securitate şi Miliţie, privilegiaţi ai regimului comunist, care cumpărau cafea dintr-un singur loc: Magazinul de Cafea şi Dulciuri al lui Gheorghe Florescu, de pe strada Hristo Botev nr.10.

  • La cutremurul din 1977,  blocul din Hristo Botev 10 se prăbușește, dar norocul face ca Gheorghe Florescu să scape cu viață. În anii ’80, încerca din greu să continue activitatea cu cafea, pe strada Sfinților din București.
  • În aprilie 1985, Gheorghe Florescu a fost arestat în ”lotul cafea” și condamant la 11 ani de închisoare, fiind însă eliberat după trei ani.
  • După eliberare, se angajează din nou în comerț. În 1989, participă la Revoluție, apoi la «fenomenul Piața Universității», ca șofer personal al unor jurnaliști americani.
  • În octombrie 1990, suferă un accident vascular cerebral și rămâne cu o hemipareză pe partea dreaptă. Reînvață să scrie cu mâna stângă și, în 2007,  reușește să publice cartea de memorii „Confesiunile unui cafegiu”.

La aproape 80 de ani, Gheorghe Florescu are amintiri pentru zece vieți. A băut cafea și a trăit povești alături de Toma Caragiu, Alexandru Rosetti, Amza Pelea, Nichita Stănescu și mulți alții.

Pe unul dintre pereții spațiului boem de pe strada Rosetti, Gheorghe Florescu are poze cu toți cei care i-au trecut pragul în ultimii ani, printre ei fiind Simona Halep, Mugur Isărescu, Mircea Cărtărescu, Oana Pellea, Mihai Șora și Ivan Patzaichin. Mărturisește cu mândrie că are cafelele de cea mai înaltă calitate și soiuri rare.

Deștepții beau cafea de înaltă calitate. Cu cât este mai deștept, cu atât bea cafea de înaltă calitate”, spune cafegiul Florescu.

Continuarea pe Gandul.