Artiști de excepție în baletul „Spărgătorul de nuci”

Iarna aceasta, Opera Comică pentru Copii face un cadou deosebit iubitorilor de balet mici și mari: mai multe reprezentații ale spectacolului „Spărgătorul de nuci” cu artiști de excepție, printre care trei dansatori de la Opera Națională București. Montarea regizorului și coregrafului Cătălin Caracaș, adaptare după varianta Tildei Urseanu, în superba scenografie semnată de Adriana Urmuzescu, prezintă două cupluri scenice speciale, care vor reda prin mișcare povestea Clarei, o fetiță curioasă și plină de viață și a jucăriei sale preferate, un spărgător de nuci. Tinerii artiști care vor interpreta rolurile principale sunt Ada González și Bogdan Cănilă, respectiv Amyra Badro și Tiberiu Pepenică.

Ajunul Crăciunului este acel timp magic în care, sub bradul împodobit, jucăriile prind viață iar visele devin realitate, pe muzica lui Piotr Ilici Ceaikovski, în unul dintre cele mai iubite balete din toate timpurile. În Ajunul Crăciunului, micuța Clara primește un spărgător de nuci. Peste noapte, în vis, el se transformă într-un prinț fermecător alături de care ea cutreieră lumea, din Spania în Arabia, în îndepărtata Chină, apoi în Rusia și în regatul florilor. Este un prilej pentru Clara de a admira dansurile acestor regiuni, de a se bucura alături de spectatori de frumusețea și eleganța costumelor acestora, o călătorie fantastică organizată de Piticul Barbă-Cot. Una dintre balerinele care o va întrupa pe scenă pe Clara este Ada González, o prezență fermecătoare și elegantă: „Clara este un rol foarte drag pentru mine. L-am dansat încă din școală, apoi la Opera Națională București și la Teatrul de Balet din Sibiu, cred că e rolul pe care l-am interpretat cel mai mult. Este un rol magic și atât de frumos încât te face să redevii copil de fiecare dată”, ne spune ea. 

Partenerul de scenă al Adei, Bogdan Cănilă, prim-solist al Operei Naționale București, (care debutează iarna aceasta la Opera Comică pentru Copii), completează: „Spărgătorul de nuci” înseamnă feeria sărbătorilor de iarnă. Spărgătorul este un personaj simbolic, emblematic pentru această perioadă.” În plus, după o carieră ca balerin pentru public matur, el mărturisește: „Nu am emoții să mă aflu la OCC în fața unei săli pline de copii, chiar îmi face plăcere, mă motivează să dansez cu plăcere, să le transmit povestea. Pentru că am devenit de ceva vreme tată știu acum ce înseamnă să spui ceva unui copil, știu cum să mă raportez la cei mici.”

Celălalt cuplu scenic care ne oferă bucuria Crăciunului prin dans este format din tineri artiști deja cunoscuți publicului Operei Comice pentru Copii. Amyra Badro este astăzi balerină a Operei Naționale București, dar colaborează de câțiva ani cu OCC, teatru cu care are o legătură deosebită: „Rolul Clara din Spărgătorul de nuci este foarte important și are un loc special în inima mea. Este primul rol pe care l-am avut în anul în care am plecat din România pentru a studia în Elveția, la Basel și m-am bucurat foarte mult când, la întoarcerea în țară, mi s-a oferit oportunitatea de a-l reinterpreta.  Am crescut cu rolul acesta și îmi este foarte drag.” Ea va dansa alături de Tiberiu Pepenică, balerin al teatrului din anul 2015, cunoscut din spectacole ale Operei Comice pentru Copii precum „Albă ca Zăpada și cei șapte pitici”, „Don Quijote”, „Fetița cu chibrituri”, „Eliza, micuța florăreasă” sau „Poveste vieneză”. 

Ada González este de origine spaniolă, a studiat cu Roser Muñoz și Joan Boix la Barcelona și a câștigat numeroase premii printre care și primul loc la Certamen Internacional de Dansa „Ciutat de Barcelona”, în anul 2011. Este solistă a Operei Naționale București din anul 2016 și a fost nominalizată la categoria „Cea mai bună balerină” la „Gala Premiilor Operelor Naționale” în 2017. A fost invitată la numeroase gale de balet în România, dar și la evenimente internaționale, printre care IBStage Galas 2016 în Barcelona, State Opera Plovdiv’s „Giselle” 2016, Les Ballets de France tours în Franța (2016) și Spania (2017), Bellini International Dance Gala (2018).

În urma participării la concursul de balet Tanzolymp, Amyra Badro a primit șase burse în străinătate și a ales să studieze la Basel, în Elveția. S-a întors în România și, în anul 2018 s-a alăturat echipei de la Opera Comică pentru Copii unde primul rol a fost chiar Clara din „Spărgătorul de nuci”. Aici a urmat un alt mare rol, Swanilda din spectacolul „Lumea păpușilor”, adaptare după „Coppélia” de Léo Delibes. 

Bogdan Cănilă a devenit balerin al Operei Naționale București în anul 2007, iar din 2012 este prim-solist. De-a lungul timpului a interpretat numeroase roluri, atât în spectacole de balet clasic, cât și în producții de dans contemporan. Printre acestea din urmă se numără coregrafii semnate de creatori precum William Forsythe, Jerome Robbins, Jiří Kylián sau Edward Clug. Este adesea invitat să danseze pe diferite scene din Italia, Spania, Germania, India, Japonia, Taiwan și America, iar în București a participat la mai multe proiecte cu Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” și Trupa „Passe-Partout”. S-a implicat în dezvoltarea tinerelor talente prin organizarea atelierului de dans clasic „Bucharest Ballet Workshop”.

Ada González, Amyra Badro, Bogdan Cănilă, Tiberiu Pepenică reprezintă, iarna aceasta, prin talentul și frumusețea interpretării lor, surprizele sezonului la Opera Comică pentru Copii și – de ce nu? – ale scenei bucureștene. Chiar dacă nu sunt la prima interpretare a rolurilor Clara, respectiv Spărgătorul de nuci, ei vor aduce cu siguranță un suflu nou acestor personaje, într-o producție feerică, plină de culori și plutire, așa cum numai la un teatru dedicat 100% copiilor se poate admira. 

Articol scris de Iulia Toea-Mureșan