„Cor cu Dor”, la Opera Comică pentru Copii

Există o legătură fină între sentiment și muzică, deoarece muzica izvorăște adesea dintr-un sentiment, dar la rândul ei creează sentiment. Săptămâna trecută, sâmbătă și duminică, Opera Comică pentru Copii (OCC) a oferit spectatorilor un buchet de voci sensibile, firave, emoționate și emoționante, cele ale membrilor formației corale „Cor cu Dor”, condusă de dirijoarea Teodora Jaworski. I-am întâlnit înainte de spectacol, lângă Salonul Mozart în care aveau concertul, pe copiii și adolescenții de la „Cor cu Dor” și am înțeles ce-i leagă: nu numai sentimentele alese pe care le au față de muzică și plăcerea de a o înțelege ci și dragostea pentru îndrumătoarea lor, care-i adoră în egală măsură. Această gașcă simpatică a servit publicului o porție bună de… copilărie, cu ajutorul celebrelor hit-uri de pe coloana sonoră a unor filme Disney precum „Cartea junglei”, „Frumoasa și bestia”, „Pisicile aristocrate” sau „Anastasia”. Gazda serii a fost prezentatorul Mădălin Guruianu, coordonator al Departamentului Comunicare la Opera Comică pentru Copii și profesor în cadrul Atelierelor „Micul Artist” ale teatrului. El a creat o poveste în jurul programului muzical, transformând evenimentul într-un spectacol despre căutările și descoperirile inocente ale unei fetițe.

La concertul „Cor cu Dor de copilărie” am cunoscut nu o nouă generație, ci o altfel de generație care, cu ajutorul unor artiști pasionați în a dărui frumusețe, se formează în jurul unor valori perene. Ca să aflu cum sunt posibile toate acestea am rugat-o pe dirijoarea Teodora Jaworski să ne povestească puțin despre „Cor cu Dor” și să ne dezvăluie secretul relației sale cu membrii formației.

De la 8 la 44 de copii.Cor cu Dor s-a născut din dorința unor copilași de a ne reîntâlni prin muzică. Eu fusesem profesoară la o școală privată și am plecat de acolo din cauza faptului că nu mai aveam timp la dispoziție să mă ocup de acea activitate. Câțiva copilași au dorit însă să reia pregătirea artistică, dar cu mine, iar pe lângă ei s-au adăugat și copii care au fost de la început în Programul Național Cantus Mundi (program de integrare socială prin muzică derulat sub tutela Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” n.r.). Uite-așa am crescut frumos – frumos, de la 8 la 10, de la 10 la 15 și tot așa până astăzi, când avem 44 de copii. Chiar vorbeam cu fetele mai mari și le-am spus că eu cred că nici în momentul în care se vor căsători nu le voi lăsa să nu mai vină. Îmi sunt tare dragi fiindcă ne-am apropiat mult, am legat o prietenie frumoasă și cumva nu văd Cor cu Dor fără ele.”

„Cor cu Dor de copilărie” nu este singurul eveniment pregătit de Teodora Jaworski special la Opera Comică pentru Copii. Ea are în plan o serie de concerte cu teme diferite.

Să copilărim împreună. „Prima temă, muzică din desene animate, a fost aleasă datorită relației dintre acestea și ideea de copilărie. Ce e cel mai frumos la un copil? Să copilărească, nu? Cam asta este ideea. Apoi, pentru decembrie, ne-am gândit la colinde, pentru că vine perioada sărbătorilor de iarnă și este emoționant să poți aduce în sufletul oamenilor, prin cânt, prin aceste colinde, spiritul Crăciunului. Iar ce va urma… Una dintre cele mai iubite piese ale copiilor de la „Cor cu Dor” este Bohemian Rhapsody de la Queen, așa că am spus: ce-ar fi să facem un concert „Cor cu Dor Rock”? Am rămas cumva ancorați de  această idee. E o provocare pentru noi fiindcă este destul de greu să lucrezi rock și până acum nu prea am făcut-o. Ca repertoriu, ce am ales până acum a fost cât se poate de fin, dacă pot să spun așa. Am mers pe ideea Madrigal, pe ideea de a alege piese cât mai frumoase, cât mai armonioase și cu texte potrivite, pentru că în ziua de astăzi din păcate textele multor piese nu prea sunt în regulă pentru copii. Am spus că până la urmă trebuie să facem și o schimbare, să încercăm să facem și altceva, iar acest „Cor cu Dor Rock” a venit datorită piesei Queen. Din punctul meu de vedere orice stil muzical se poate învăța, atâta timp cât ai o tehnică vocală bună și bine pusă la punct, o respirație corespunzătoare și ureche muzicală, un glas bun pe care să se poată lucra.”

Haideți la cor! „Criteriile de selecție în general într-un cor sunt cam aceleași, adică să ai auz muzical, să ai voce cu care să poți lucra, să ai ritm, să simți ritmul, dar noi, la „Cor cu Dor”, mai avem un criteriu. Este foarte important ca atât părinții care-și aduc copiii, cât și copiii să fie cât se poate de deschiși, să nu fie răutăcioși, să nu fie cârcotași, fiindcă lucrurile de genul acesta nu fac treabă bună. De fiecare dată când am copii noi fac o mini-ședință cu părinții lor și le spun ce pretenții am de la ei: să fie cât se poate de sinceri, atunci când există vreo problemă să vină și să-mi comunice, să mă-ntrebe. Cei ce vor să se înscrie pot intra pe pagina de Facebook a Cor cu dor. Acolo aveți și numărul meu de telefon și email-ul sau puteți să ne scrieți un mesaj în privat, iar noi vă contactăm după aceea. În momentul de față programul este de două ori pe săptămână, luni și vineri, de la șase la nouă seara. Sigur, atunci când avem programate concerte sau repertoriul este destul de proaspăt sau repertoriul este mai greu suplimentez aceste repetiții în funcție de ce simt că am nevoie de la copii.” 

„Cor cu Dor” pe scene importante. „Am cântat în foarte multe locuri, de exemplu la Ateneul Român, la Sala Palatului, la Opera Națională București, am cântat chiar și cu Madrigalul de mai multe ori și cu diverși artiști. Am cântat și în biserici de rituri felurite și am avut colaborări cu Centrul Cultural „Ioan Macrea” de la Gura Râului, județul Sibiu. Acum, cu mare bucurie, a venit și momentul în care Cor cu Dor să aibă un concert al lui la Opera Comică pentru Copii. A fost o bucurie enormă când ni s-a propus lucrul acesta.”

„Cor cu Dor” nu se dorește a fi un cor de… amatori. Copiii au parte și de pregătire muzicală: „Sunt foarte mulți copii care știu deja note muzicale și niciodată nu îi las fără partituri. Chiar dacă nu știu, mai ales cei noi, le mai spun câte ceva, le explic. Alexandra David, mâna mea dreaptă, dirijorul secund, i-a învățat separat câteva noțiuni de teorie muzicală. Am avut perioade în care venea și le preda notele, făceau solfegiu și încerca pe cât se poate să-i facă să-nțeleagă. Ne rezumăm la a putea să citească cât de cât pe o partitură și restul vin toate de la sine.”

Simțim împreună la Cor cu Dor. Am întrebat-o pe Teodora Jaworski ce oferă copiilor experiența „Cor cu Dor”. Ea ne-a răspuns: „În primul rând, în momentul în care aparții de un grup, nu se mai fac acele deosebiri / discriminări (tu ești de la o școală privată, tu ești de la o școală de stat; ești de la țară sau ești de la oraș), nu mai sunt diferențe, devenim o familie. Încercăm să-i facem să înțeleagă că într-un grup este bine să nu fie diferențe sociale sau religioase sau de proveniență. Așa ei încep să înțeleagă că respirăm împreună, simțim împreună pentru că pe scenă nu ne deosebește nimic. 

În al doilea rând, se cunoaște că muzica este benefică oricui, nu doar copiilor. Cu toții avem emoții pe care nu le putem exprima și încercăm să facem acest lucru prin a asculta muzica potrivită lor. Copiii se dezvoltă prin lucrul acesta, ascultând diferite piese, diferite melodii, învățând diferite stiluri de muzică. Cor cu Dor are un repertoriu bogat și atunci abordarea pieselor pe care le avem face posibilă trecerea dintr-un sentiment în alt sentiment, de la o piesă tristă ori o piesă religioasă la o piesă veselă. Ei învață să-și manifeste emoțiile prin cânt. De multe ori le explic că nu putem cânta o piesă veselă dacă fața lor este tristă. Ceea ce noi transmitem mai departe este ceea ce lumea citește pe chipul nostru. Mărturisesc, am avut copii care au venit foarte timizi, introvertiți și aș putea să spun speriați. Nici nu știu dacă a trecut jumătate de an pentru unii dintre ei și au devenit cu totul altfel, mai sociabili, chiar drăgăstoși. Faptul că au venit să mă îmbrățișeze… pentru mine lucrul acesta înseamnă că acolo, undeva în sufletul lor, s-a deschis o portiță pentru bine și frumos.”

Iată marele secret al relației deosebite dintre copiii corului cu dor și îndrumătoarea lor, o dragoste sinceră pentru muzică și capacitatea de a reda sentimente cu ajutorul ei. Poate părea ușor, dar în spatele vocilor cristaline ale acestui cor se află un efort susținut, nu numai  de a reda muzical corect și a interpreta un repertoriu variat și atractiv pentru toate vârstele, ci mai ales de a transforma simțirea în muzică și muzica în sentiment. 

Teodora Jaworski a studiat canto clasic, lied și oratoriu la Universitatea Națională de Muzică București și este în prezent artist liric și solistă a Corului Național de Cameră Madrigal „Marin Constantin” . De-a lungul timpului, în calitate de solistă, Teodora Jaworski a câștigat numeroase concursuri naționale și a colaborat pentru evenimente muzicale cu Opera Națională București, Orchestra Națională Radio, Filarmonica „George Enescu”, ARCUB, Teatrul Bulandra și Teatrul Muzical „Nae Leonard” din Galați. Conduce din 2016 corul de copii „Cor cu dor”, înscris în programul Cantus Mundi. Cu acest cor a obținut Premiul I la Festivalul „Gavriil Musicescu” de Iași (2018), Diploma de aur la Concursul „A ruginit frunza din vii” de la Chișinău și a participat la concertul Corului Armatei Roșii – Alexandrov, din 2017. Anul acesta, la Opera Comică pentru Copii, Teodora Jaworski s-a ocupat, în calitate de maestru de canto, de pregătirea muzicală a copiilor din spectacolul „School of Rock”, musical de Andrew Lloyd Webber.

Interviu realizat de Iulia Toea-Mureșan