Printre stele cu Adina Soare

Stele, galaxii, planete, la Opera Comică pentru Copii cei mici au ocazia să cunoască minunile cerești alături de Adina Soare.

Absolventă a mai multor cursuri de astronomie, pasionată de știință, dar și de artizanat, Adina Soare este ghidul potrivit în călătoria printre stele a copiilor care participă la atelierul său. Într-un mod ingenios și amuzant, cu ajutorul unor materiale simple, ea reușește să le explice celor mici noțiuni de astronomie la atelierul „Minimeșteri astronomi”. În plus, cu ajutorul tehnicii de specialitate, ea le facilitează copiilor întâlnirea cu corpurile cerești mai apropiate de Pământ. Am oprit-o din cercetarea Cosmosului pentru a ne povesti mai multe despre ce se întâmplă la cursul susținut de ea la OCC.

Ce te-a atras să studiezi astronomie, cum s-a petrecut întâlnirea ta cu această știință?

Adina Soare: Din copilărie mi-a plăcut să privesc cerul înstelat (știam ordinea planetelor) și să recunosc pe cer constelații. Cometa Hale Bopp (1997) mi-a rămas întipărită în minte. În liceu am făcut un an de astronomie, iar prin facultate am făcut și un curs în care am descoperit latura observațională a acestei științe. În 2019 m-am hotărât să achiziționez un telescop, apoi am urmat cursuri de astronomie mai amănunțite. Am și un binoclu astronomic și… multe nopți de observații.

La atelierul de minimeșteri astronomi executați machete ale corpurilor cerești din diverse materiale. Ce te-a făcut să alegi această metodă pentru a-i introduce pe copii în domeniul astronomiei?

Adina Soare: Formarea mea profesională este recuperarea medicală și medicina generală. Acolo am învățat importanța motricității mâinii, despre memoria musculară și vizuală. Cei mici asimilează mult mai ușor și pe termen lung informațiile atunci când se joacă și construiesc. Astfel, machetele construite sunt și suport de curs, cât și idei creative de jucării sau cadouri.

La sesiunile în care observați cerul pe timpul nopții, ce le explici copiilor?

Adina Soare: Pe cerul nopții vedem o mulțime de puncte luminoase. Însă unele sclipesc, altele nu. Pe unele chiar le vedem cum se mișcă. Aceste detalii ne ajută să ne dăm seama dacă privim stele, planete sau un satelit artificial. Învățăm să ne orientăm cu ajutorul constelațiilor și să găsim localizarea planetelor. Povestim despre Lună și despre formele ei de relief (mări, munți, cratere) și despre importanța fazei în care se află atunci când facem observații astronomice. Prin telescop mărim de cel puțin 300 de ori Luna și îi vedem detaliile. Observăm planetele (în funcție de anotimp) cu sateliți naturali, stele duble și chiar roiuri stelare. 

Ce calități crezi că dobândesc copiii în urma atelierului de minimeșteri astronomi?

Adina Soare: La atelier ne dezvoltăm imaginația, comunicarea și spiritul de echipă. Învățăm să facem analogii, asocieri și ne dezvoltăm motricitatea mâinilor, răbdarea, îndemânarea și creativitatea. Atelierul este pentru începători și se adresează copiilor între 5-10 ani, poate chiar de la 4 ani. Ei sunt atrași de joacă și de modul în care învățăm, pentru că desenăm mult. Folosim simboluri, ne construim tot felul de machete, planșe, ne construim jucării și jocuri. 

Ce fel de jocuri le propui celor mici pentru a-i face să înțeleagă elemente de astronomie? 

Adina Soare: Ne folosim mult de imaginație (cum ar fi dacă am fi pe altă planetă), ne construim jocuri cu cartonașe, bețe din lemn sau cuburi. Avem jocuri de asocieri și am creat tot felul de jocuri-planșă: integrame, anagrame, labirint sau jocuri de asocieri. Copiii ar sta ore întregi la atelier pentru că este un curs lejer, de introducere în astronomie. Învățăm prin joacă și lucru manual tot felul de informații și curiozități despre corpurile cerești din Sistemul Solar.

Adina Soare este kinetoterapeut și a urmat cursurile Universității de Medicină și Farmacie din București și ale Universității „Titu Maiorescu”. Are numeroase diplome de terapeut Reiki Usui Ryoho, Komyo Reiki Shipiden, Karuna Ki Reiki, Shihan Shiatsu, Ghendai Reiki Ho, tehnici orientale de terapie energetică. Colaborează cu Opera Comică pentru Copii din anul 2019, când a participat la programul „Observatorul de stele”. A susținut ateliere de creație cu ocazia evenimentelor teatrului în aer liber sau online, în aplicația Opera Copiilor. A participat la mai multe evenimente legate de astronomie: „Călătorie în Cosmos”, Tulcea; Astrofest 2021, București; Astroshow 2021, București sau SCI-FI Fest Piatra Neamț.

Interviu realizat de Iulia Toea-Mureșan