ATUNCI ŞI ACUM: Turnul Televiziunii Române

Televiziunea Română – care în prezent are sediul în Calea Dorobanţilor nr. 191, sector 1, Bucureşti – şi-a început activitatea la 31 decembrie 1956, când a fost transmisă prima emisiune din România, într-un studio improvizat în str. Moliere, nr. 2, arată site-ul oficial http://www.tvr.ro/.

Actualul sediu, cunoscut sub numele de Turnul TVR, a fost construit după modelul BBC, în anii ’60, de arhitectul Tiberiu Ricci, fiind destinat de la început spaţiilor de redacţie. În momentul inaugurării, în 1970, era una dintre cele mai moderne clădiri din Europa.

 Pentru noul sediu al televiziunii au existat mai multe variante de amplasare, printre care Bulevardul Kalinin (azi Mircea Eliade, în zona Floreasca, între Studioul Moliere şi Complexul Sportiv Floreasca), Şoseaua Nordului (zona Parcului Herăstrău), Şoseaua Piscului (zona Tineretului) sau Dealul Arsenalului (azi Palatul Parlamentului). 

   
    Poza 1 – Sediul Televiziunii Române, 1969/GHEORGHE AMUZA/AGERPRES FOTO ARHIVĂ
    Poza 2 – Sediul Televiziunii Române, 2020/CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO


 Însă, spaţiul din Calea Dorobanţilor – Parcul Mornand – a corespuns cel mai bine cerinţelor, datorită terenului suficient de mare, apropierii de Studioul Moliere (vechiul sediu) şi de Piaţa Aviatorilor, unde se organizau defilările de la 23 August şi 1 Mai.

 Astfel, între 1966 şi 1970 au avut loc lucrările de construcţie ale noului sediu al Televiziunii, pe un teren de 6,8 ha din Calea Dorobanţi, după proiectul de arhitectură realizat de Proiect-Bucureşti, sub coordonarea arhitectului Tiberiu Ricci, care a folosit planuri de protecţie antiseismică de tip japonez. 

 La Turnul TVR, înalt de 74 m până la vârful antenei (care cântăreşte 8,5 tone), au lucrat 1.000 de muncitori. La amplul proiect de construcţie, care are 13 niveluri, au fost implicaţi 76 de proiectanţi. 

  
    Poza 1 – Sediul Televiziunii Române, 1969/GHEORGHE AMUZA/AGERPRES FOTO/ARHIVĂ
    Poza 2 – Sediul Televiziunii Române, 2020/CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO


Noul centru de televiziune dispunea de trei studiouri mari (550 – 800 metri pătraţi), unul mediu pentru ştiri (200 metri pătraţi) şi două mici pentru crainici-emisie (150 metri pătraţi). Avea un studio special de schimburi internaţionale, control tehnic general şi mai multe cabine de montaj. Fusese prevăzut să producă şi să suporte o emisie de 16 – 18 ore simultan pe două canale.  

La nivelul anului 1970, programele televiziunii puteau fi recepţionate pe 83% din teritoriul ţării. În perioada următoare, producţia proprie a televiziunii a crescut, iar pe lângă filmele documentare, au fost produse şi primele seriale de televiziune. În 1985, a început transmisia color zilnică, dar în acelaşi an programul de emisie a fost redus la două ore pe zi. În decembrie 1989, din sediul Televiziunii Române s-a transmis în direct căderea regimului comunist, iar din 1990, „Televiziunea Română Liberă”, cum s-a autointitulat în mijlocul evenimentelor din decembrie, a intrat într-o altă epocă.  

  
    Poza 1 – Televiziunea Română, 1971/VASILE MOLDOVAN/AGERPRES FOTO/ARHIVĂ
    Poza 2 – Sediul Televiziunii Române, 2020/CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO


Spaţiul din Calea Dorobanţilor, cu ieşire şi în strada Ermil Pangrati, este dominat de câteva mari studiouri. Studioul 1 (550 metri pătraţi), astăzi Studioul „Tudor Vornicu” (fost ziarist, realizator şi manager al TVR), are în dotare cele mai vechi lumini de televiziune în stare de funcţionare. Pentru Studioul 2 (550 metri pătraţi) – Studioul „Iosif Sava” (muzicolog, scriitor, om de radio şi de televiziune) – reprezentative sunt camerele din generaţia deceniului VII, asemănătoare cu unele folosite de televiziunea publică franceză. Studioul 3 (783 metri pătraţi), cunoscut sub numele de Studioul „Alexandru Bocăneţ” (regizor de teatru, film şi televiziune) este cel mai mare studio al TVR. Tot aici se află un studio cu regie care funcţionează în formatul 16:9. Studioul 4 (110 metri pătraţi), numit şi Studioul Revoluţiei, a fost timp de 38 de ani studio de ştiri. Studioul Pangrati, dat în folosinţă în 2003, este o hală care poate fi compartimentată astfel încât să găzduiască producţii complexe. Cel mai modern studio al TVR (157 m pătraţi) a fost dat în folosinţă în 2006, de aici fiind difuzate principalele jurnale de ştiri pentru TVR 1, TVR 2 şi TVR 3, potrivit http://media.tvrinfo.ro/. AGERPRES