ATUNCI ŞI ACUM: Monumentul Geniului „Leul”

Monumentul Geniului „Leul”, sau Monumentul Eroilor din Arma Geniului, este un grup statuar situat la intersecţia Bulevardului Iuliu Maniu cu Bulevardul Geniului din Bucureşti, vizavi de Palatul Cotroceni. Denumirea monumentului a dat şi numele pieţei din apropierea acestuia – Piaţa Leul.

Elementul principal al monumentului este un leu stând cu picioarele din faţă pe un fragment de ţeavă de tun pe care se află un drapel şi o cască militară aparţinând armatei învinse. Leul simbolizează, în viziunea sculptorului Spiridon Georgescu, realizatorul monumentului, curajul cu care au luptat ostaşii trupelor de geniu în cursul Primului Război Mondial, în timpul luptelor pentru întregirea neamului, se menţionează în lucrarea „Bucureşti. Ghid turistic”, autori Dan Berindei şi Sebastian Bonifaciu (Editura Sport-Turism, Bucureşti, 1978).

La cele patru colţuri ale soclului pe care este situat leul se află câte un ostaş, turnat în bronz, iar pe feţele soclului sunt basoreliefuri cu scene din timpul războiului. Soclul monumentului este realizat din piatră.

În partea din faţă a soclului se află următoarea inscripţie: „Spuneţi generaţiilor viitoare că noi am făcut suprema jertfă pe câmpurile de bătaie pentru întregirea neamului” şi, tot în partea din faţă, pe treptele soclului, este montat un medalion de bronz înconjurat de lauri.

Poza 1 – Monumentul Eroilor din Arma Geniului, „Leul” din Capitală, 1988/ARMAND ROSENTHAL/AGERPRES

Poza 2 – Monumentul Eroilor Genişti (statuia Leul), 2020/CRISTIAN NISTOR/AGERPRES FOTO


Monumentul, a cărui realizare a început în anul 1926, a fost inaugurat în anul 1929, în cadrul unei festivităţi, în prezenţa principelui Nicolae.

Sculptorul Spiridon Georgescu (1887-1974), care a realizat Monumentul Geniului „Leul”, este autorul mai multor monumente închinate ostaşilor români, printre care monumente în Dorohoi (1923), Botoşani (1937) şi un monument al generalului Dragalina, la Lugoj (1929), după cum indică „Dicţionarul artiştilor români contemporani”, autor Octavian Barbosa (Editura Meridiane, Bucureşti, 1976).

Monumentul este înscris, sub denumirea Monumentul Eroilor din Arma Geniului – Leul, în Lista monumentelor istorice. AGERPRES