Atelierele Micul Artist – Mădălin Guruianu

Dacă vrei ca adolescentul tău să devină un adult de succes, să știe să se adapteze oricărei situații și să-și susțină ideile și proiectele, trebuie să-l aduci la întâlnirea cu Mădălin Guruianu, la Atelierele „Micul Artist” organizate de Opera Comică pentru Copii. Aici, Mădălin susține nu mai puțin de trei cursuri pentru copii între 7 și 15 ani: Filosofie, Debate (dezbateri) și Gândire pozitivă. Pare complicat, de aceea l-am rugat să ne explice puțin ce se întâmplă la aceste cursuri și cum îi ajută pe copii și adolescenți.

Ce te-a determinat să alegi aceste discipline pentru Atelierele „Micul Artist” de la Opera Comică pentru Copii?

Mădălin Guruianu: Cred că cele trei ateliere sunt complementare și încurajează gândirea critică, ceva rar întâlnit în sistemul de educație formală. Primul atelier l-am ales pentru că filosofia a fost prima mea mare dragoste. Am făcut Facultatea de Filosofie din București între anii 1993-1997, mai ales datorită unei pleiade excepționale de profesori: Pleșu, Liiceanu, Flonta, Ianoși, Vlăduțescu și am rămas cu sentimentul că este una dintre disciplinele cu adevărat formatoare pentru un tânăr. Al doilea atelier, Debate, pentru că mă preocupă dezbaterile de mai bine de 20 de ani: am antrenat și arbitrat elevi și studenți, am organizat și participat la evenimente naționale și internaționale, iar de aproape 5 ani fac debate cu elevi de gimnaziu și răspunsul lor și al părinților lor este foarte pozitiv. Iar al treilea atelier, cel de gândire pozitivă, vine cumva în continuarea celor două și presupune o transformare mentală necesară pentru fiecare dintre noi, dar mai ales pentru adolescenți și preadolescenți. 

Ce calități își însușesc copiii în urma acestor ateliere?

Mădălin Guruianu: Dacă la primul, cel de filosofie, află primele noțiuni despre marii gânditori ai omenirii și problemele ridicate de aceștia, bineînțeles adaptate la nivelul lor de vârstă, la debate practică din plin empatia și capacitatea de a pune totul sub semnul întrebării, dar mai ales de a argumenta, iar la gândire pozitivă pot însuși câteva practici extrem de benefice care îi vor ajuta negreșit pe parcursul vieții. 

Cum decurge o sesiune de curs din cadrul atelierelor tale?

Mădălin Guruianu: Multă interactivitate și jocuri. Acestea cred că sunt cheia pentru atelierele cu cei mici, fie că vorbim de ateliere la sediu sau mai ales de cele online. Practic eu doar facilitez dezbateri constructive pe teme inedite și provocatoare, încurajându-i să gândească liber și cât mai „out of the box”. 

Cum evaluezi reușita acestor ateliere?

Mădălin Guruianu: Aș fi tentat să spun că doar în timp se pot vedea efectele, iar, slavă Domnului, după atâția ani de practică, pot spune că mulțimea reușitelor celor care au mers la astfel de cursuri este cu adevărat o probă concludentă. 

Există forme de gratificație pentru elevi? Dacă da, care sunt acestea?

Mădălin Guruianu: La finalul cursurilor toți primesc anumite cărți cadou, dar cred că adevăratele cadouri pe care le primim toți, inclusiv eu, desigur, sunt ideile pe care le împărtășim săptămânal, plus recomandările de cărți și filme de la finalul fiecărei întâlniri.

Ce provocări crezi că oferă, pentru copii, participarea la aceste ateliere?

Mădălin Guruianu: Din feedback-ul lor, cel mai mult ei apreciază că nu există idei proaste sau bune și că pot să-și spună deschis părerea despre orice, să pună sub semnul întrebării, să fie curioși și critici, iar astfel pot să-și însușească mult mai corect informațiile. Dar nu doar despre informații este vorba la cursurile acestea, cât despre maniera cum poți obține orice fel de informații pe tot parcursul vieții. Practic ei se obișnuiesc cu metode noi de a se raporta la ei, la cei din jur, la societate sau chiar la umanitate. Și asta îi transformă ireversibil, fără doar și poate.

Mădălin Guruianu a absolvit Facultatea de Filosofie a Universității București și practică dezbaterile academice în cadrul Asociației Române de Dezbateri, Oratorie și Retorică (ARDOR) de aproape două decenii. E pasionat de teatru, film, lectură și dezbateri, a scris cronici de teatru, a lucrat în teatru, a scris editoriale și a condus un cotidian, a publicat o carte de eseuri, a avut o librărie vreme de 4 ani, a fost o vreme în politică, candidând independent, iar de 6 ani conduce departamentul de marketing, organizare și promovare al Operei Comice pentru Copii.  

Având ca motto: „Fii ceea ce ți-ai dorit când erai mai tânăr”, Mădălin Guruianu este extrem de preocupat de domeniul Educație și de formele prin care aceasta poate influența alegerile și destinul copiilor și adolescenților. Prin cele trei ateliere pe care le conduce la Opera Comică pentru Copii, el oferă de fapt unelte care să-i ajute pe aceștia să acumuleze cunoștințe la școală, dar și în societate: să aibă proprietatea termenilor pe care îi folosesc (așadar să-și dezvolte vorbirea și gândirea), să se folosească de logică pentru a-și susține cauzele și să aibă o exprimare limpede și la obiect. Toate acestea se desfășoară într-o atmosferă relaxantă, în care fiecare are libertatea să-și dezvăluie crezurile și opiniile. Acest sistem nu poate să creeze decât viitori adulți responsabili, cu spirit civic și deschiși la cunoaștere. Cu alte cuvinte, profesioniștii viitorului, de care societatea noastră are atât de multă nevoie.

Un interviu realizat de Iulia Toea-Mureșan