Cunoaște echipa OCC – Sabina Chirilă

Sabina Chirilă este balerină, face parte și din echipa de comunicare, iar de câțiva ani încoace este și organizator al Magazinului OCC. Cum împacă utilul cu plăcutul și cât de împlinită se simte făcând asta, aflăm chiar în interviul de mai jos.

De cât timp lucrezi la OCC și cum ai ajuns aici?

Lucrez la Opera Comică pentru Copii de 10 ani. Pare foarte mult, am trecut prin multe schimbări și pot spune că am crescut odată cu OCC. De mică am fost conștientă de faptul că profesia de balerină este foarte scurtă, că pot apărea oricând accidente sau conjuncturi care să oprească ascensiunea unei balerine, așa că m-am pregătit pentru momentul în care cariera mea pe scenă v-a lua sfârșit. După absolvirea Liceului de Coregrafie „Floria Capsali” am ales să îmi continui studiile în alt domeniu. Am terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării- Secția Publicitate și un Master – Campanii de Comunicare în PR și Publicitate. Mult timp am crezut că voi lucra în comunicare după ce nu voi mai dansa, însă deși pare ciudat, le fac pe ambele în același timp.

Cu ce te ocupi la OCC? 

Sunt balerina, fac parte din echipa de comunicare a OCC și coordonez împreună cu Raluca Bârsan, Magazinul OCC și activitățile din Grădina Operei Comice pentru Copii. 

Am ajuns la OCC print-o conjunctura interesantă, acum 10 ani. Una dintre balerine se accidentase și a fost nevoie de un înlocuitor pentru un turneu. Am fost recomandată de colegii mei, lumea dansului este destul de restrânsă, am participat la turneul în India din 2011 și de atunci fac parte din Departamentul de Balet al OCC. 

La Magazinul OCC, lucrez de mai puțin timp. Am început cu live-uri de la activitățile teatrului, scriam articole pentru online și cumva am ajuns să coordonez Magazinul și activitățile din Grădina OCC. A fost un parcurs firesc. 

Știm că există o preconcepție cum că a lucra cu oamenii este foarte complicat. Ce părere ai despre acest lucru? Cum e să lucrezi cu oamenii?

Da, este adevărat. Din păcate experiența din viața privată mi-a arătat de nenumărate ori, că atitudinea celui care oferă un serviciu este extrem de importantă. M-am întâlnit de foarte multe ori cu personal care nu mă băga în seamă, cu lipsa entuziasmului, a respectului și mai ales a bunului simț. La OCC, echipa de comunicare face exact opusul, se comportă așa cum ar trebui, cum ne-ar plăcea tuturor să fim întâmpinați în orice loc am merge. Este complicat să lucrezi cu oamenii, dar îmi face o deosebită plăcere să am ocazia de a oferi publicului zâmbet, orice informație, de 10 ori dacă este nevoie, ajutor și bun simț. În momentul în care oferi energie pozitivă, vei primi același lucru. 

Lucrezi weekend de weekend, 12 ore pe zi, cum se resimte acest lucru? Când te distrezi?

Cred că se poate spune că muncesc foarte mult, dar o fac din pasiune. Nu consider că ceea ce fac este muncă pentru că este motivul pentru care mă ridic din pat în fiecare zi. Sunt îndrăgostită de fiecare repetitie, spectacol, activitate pe care le fac. Am parte de colegi absolut minunați, care mă susțin si mă ajută atunci când programul meu e foarte încărcat, fără ei nu m-aș descurca. Distracție? Mă distrez în fiecare zi de muncă! Știu că poate părea ciudat, dar cred că dacă profesia pe care o faci te împlinește, nu simți că muncești, pentru că îți aduce satisfacție. 

Care sunt cele mai îndrăgite obiective din Grădina OCC? Pentru ce vin oamenii cu copii la OCC?

Se întâmplă o mulțime de lucruri la OCC. Avem Grădină cu Fluturi, Carnivorium, plimbare cu bărcuța, mașinuțe electrice, trenuleț, trambuline, Micul Arcaș, Aventura Parc, Piscină cu Bile, Ateliere de Creație, proiecții de filme, spectacole în aer liber, toate acestea pe lângă spectacolele din Sala Mare. Printre cele mai îndrăgite activități se numără mașinuțele electrice, Piscina cu Bile și Aventura Parc. Dar părinții își aduc copiii la OCC pentru că este un loc plin de creativitate, de artă, este locul în care cei mici pot fi apropiați de muzica clasică, de balet, de operă, într-un mod plăcut. Iar activitățile din Grădină, întregesc experiența unui copil. O zi la OCC poate fi o zi perfectă pentru cei mici, dar și pentru părinți.  

Sunt convinsă ca se întâmplă multe lucruri într-o zi. Te confrunți cu situații de criză? Cum reacționezi? 

Așa este! Se întâmplă foarte multe într-o zi aglomerată. Noua nu ne place cuvântul problemă așa că se întâmplă des să avem „situații” care trebuiesc rezolvate. De la baterii consumate la mașinuțele electrice, la pene de curent, la toalete înfundate și copii pierduți. Da, se întâmplă multe! Dar cu calm și precizie rezolvăm orice. Într-o situație de acest tip cred că cel mai important lucru este că rămânem calmi și cu zâmbetul pe buze. 

Cred că aveți telefoanele pline de „momente”, de la amenajări, mutări, ploi etc. povestește-ne o astfel de amintire, care încă îți smulge zâmbete.

Avem sute de momente la amintirea cărora încă râdem cu lacrimi. Cred că preferatul meu este un moment pe care îl voi numi “iguana”. Într-un Festival Opera Copiilor, în Grădina cu Fluturi, aveam o iguană care stătea liniștită într-un acvariu, spre încântarea copiilor. Pentru că voiam să verificăm dacă totul este în regulă în obiectiv, am mers cu Iris în cortul cu fluturi. Ne-am plimbat, am văzut fluturii, am fotografiat iguana doar că în momentul în care am vrut să ieșim, am observat că reptila nu mai era în spațiul ei. Cu calm, am început să rugăm publicul să iasă din Grădină, fără a le spune și motivul pentru a nu crea o situație neplăcută. În același timp am simțit ceva rece care mă atige pe picior…iguana era pe jos și fugea speriată în toate direcțiile. Evident că ne-am speriat și noi, nu pentru că ar fi fost priculoasă însă atigerea ei nu a fost deloc plăcută. În fine, publicul a ieșit, noi am țipat, iar un coleg a prins iguana cu propriul tricou. Astfel povestea se termină cu bine, publicul nu a știut niciodată ce s-a întâmplat însă pentru noi a fost un moment memorabil. 

Văd că sunteți o echipă la Magazinul OCC, în adevăratul sens al cuvântului. Cum este relația voastră, în afara locului de muncă?

Suntem foarte apropiate, petrecem extrem de mult timp împreună și avem interese comune. De multe ori ieșim în oraș, mergem la teatru chiar și în vacanțe împreună. Avem tot timpul subiecte de dezbătut și ne ajută aceste lucruri, în zilele lungi de muncă. Le sunt recunoscătoare pentru faptul că îmi sunt colege și prietene! 

Ești o persoană împlinită din punct de vedere profesional? De ce?  

Mă gândesc de multe ori la asta, consider că în momentul în care nu mai ești fericit cu un aspect al vieții tale, trebuie să faci ceva. Sunt împlinită din punct de vedere profesional, fac exact ce îmi place și nu aș putea lucra într-un mediu diferit, cu birouri și program fix. Sunt artist și iubesc oamenii, dacă măcar puțin din ce fac eu ajunge la sufletul publicului, mă consider norocoasă.