Fă cunoștință cu oamenii Operei Comice pentru Copii

În spatele zâmbetelor de la Magazinul OCC se ascund trei fete pline de entuziasm și idei! Una dintre ele este Raluca Bârsan, mereu pusă pe treabă, cu multă inițiativă și voie bună, o găsiți mai mereu, în Grădina OCC. Haideți să o cunoaștem împreună!


De cât timp lucrezi la OCC? Cum ai ajuns în această postură?
Lucrez la Opera Comică pentru Copii din toamna anului 2017, deci sunt aproape 4 ani în curând.Mă ocup de o parte dintre activitățile care extind experiența celor mici dincolo de clipele petrecute la un spectacol, și anume de Magazinul OCC și de Grădina noastră plină de atracții distractive. Am ajuns aici relativ întâmplător, fiind în căutarea unui loc de muncă altfel, mai neobișnuit să spunem. Am găsit ce căutam: o echipă faină, înțelegere și locul unde ideile devin realitate, iar dezvoltarea micuțului colț cu jocuri de la intrarea în Operă, la spațiul imens din curte a fost și este o provocare. 


Ai studiat domenii diferite față de cel în care lucrezi acum. În ce măsură te-au ajutat acestea?
Am studiat dreptul și managementul, pe care l-am aprofundat la un master de consultanță și dezvoltarea afacerilor, iar în prezent urmez studiile doctorale. Ar parea că ceea ce lucrez la OCC nu are neapărat legătură cu studiile urmate, însă eu cred ca acestea m-au format și m-au făcut să devin o persoană adaptabilă și responsabilă, calități care mă ajută mult în job-ul din prezent.


Știm că există o preconcepție cum că a lucra cu oamenii este foarte complicat. Ce părere ai despre acest lucru? Cum e să lucrezi cu oamenii?
Foarte complicat! Dar în același timp amuzant, deloc plictisitor și mereu incitant. Spun asta pentru că, așa cum toți știm, oamenii sunt diferiți, iar asta capătă o importanță aparte atunci când lucrezi cu publicul. Fiecare om are o altă nevoie, înțelege diferit ce facem noi aici și ne sunt puse întrebări care mai de care mai inedite. Am învățat și exersat în tot acest timp cum să explici același lucru în mai multe feluri, cum să spui același lucru într-o zi până ți se usucă gâtul, cum să rezolvi situații, nemulțumiri sau să faci față oricărui alt gen de comportament. 

Lucrezi weekend de weekend, 12 ore pe zi, cum se resimte acest lucru? Când te distrezi?
Privesc totul ca pe o distracție, altfel nu cred ca aș rezista în picioare atâtea ore pe zi! Mai mult, lucrul cu publicul este în weekend, dar și în cursul săptămânii noi lucrăm mult la a pregăti ce urmează să facem în weekend. Bineînțeles că mă distrez și de câte ori am ocazia, iar de când lucrez la OCC am descoperit ce liber și frumos e să pleci în vacanță când alții sunt la muncă! 


Care sunt cele mai îndrăgite obiective din Grădina OCC? Pentru ce vin oamenii cu copii la OCC?
Cred că toată atmosfera din Grădină e secretul, oamenii se simt ca la ei în curte. Sunt câteva obiective pe care bucureștenii le pot găsi doar la noi, cum ar fi Grădina cu Fluturi (da, vii!), serele cu plante: Carnivorium și Oxigenium, categoric de neratat vara aceasta. Copiilor categoric le place să își consume energia pe la Aventura Parc, în Piscina cu bile sau în Labirintul OCC. Însă, ceva foarte drag mie, este vizionarea de filme celebre pentru copii la Cinema în aer liber, un proiect dezvoltat anul trecut și pe care l-am extins pentru această vară cu și mai multe proiecții, filme noi atât pentru cei mici, cât și pentru adolescenți și familie. 


Sunt convinsă ca se întâmplă multe lucruri într-o zi. Te confrunți cu situații de criză? Cum reacționezi?
Așa este, mereu avem mici situații de criză care vin de cele mai multe ori când e mai aglomerat sau mai multă treabă. Se blochează laptopul, s-a pierdut un copil, nu mai este rolă la casa de marcat, nu merge subtitrarea la film cu 10 minute înainte să intre publicul în sală, nu mai este mâncare la fluturi, cineva vrea un joc aflat în cel mai adânc loc al depozitului, un responsabil de la un obiectiv a uitat că trebuie să vină astăzi – cam așa arată una dintre cele 12 ore dintr-o zi normală! Situațiile de criză în sensul adevărat al cuvântului vi le spun cu altă ocazie, dar am uitat să vă spun că cei de la petrecere au nevoie de un cuțit pentru tort!!!


Cred că aveți telefoanele pline de „momente”, de la amenajări, mutări, ploi etc. Povestește-ne o astfel de amintire, care încă îți smulge zâmbete.
Noi ne amenajăm aproape săptămânal, avem o mulțime de liste, grupuri și mesaje cu to-do. Însă, cele mai amuzante momente (acum la mai mult timp după ce au trecut) sunt cele de la Târgul Poveste de Crăciun, în care aveam un birou improvizat din două scaune în fată unui cort în timp ce colega mea Iris aranja niște plăci imense de decor aflate într-un fel de puzzle. 


Vad ca sunteți o echipă la Magazinul OCC, în adevăratul sens al cuvântului. Cum este relația voastră, în afara locului de muncă?
Așa este, iar acest lucru ne dă buna dispoziție și energia de a pune în practică idei noi. Chiar și în afara locului de muncă, avem norocul să avem pasiuni comune, să ieșim în oraș, la evenimente culturale sau să mergem în vacanțe. Ne bucurăm că avem același program „ciudat”, invers față de majoritatea oamenilor și profităm din plin de acest lucru pentru a face lucruri împreună. 

Ești o persoană împlinită din punct de vedere profesional? De ce?
Întotdeauna este loc de mai mult, de mai bine, dar zâmbetele copiilor care ne surprind la toate evenimentele de la OCC sunt cea mai mare împlinire! O împlinire greu de explicat, care poate fi trăită doar de cei ca noi, implicați total și cu aspirații mărețe.

Interviu realizat de Sabina Chirilă