Bucurie, tradiție și dans cu Mihai Pricope la Opera Comică pentru Copii

Balerinul Mihai Pricope este un artist care întâmpină cu bucurie toate stilurile de dans, fie că e vorba despre balet clasic, neoclasic, dans modern sau contemporan, dar nutrește și o pasiune deosebită pentru dansul popular. „Am avut un profesor în liceu,  Bobe Macrea, care face parte dintr-o familie de dansatori renumită. El m-a introdus în lumea dansului popular, la evenimentele de dans popular, și m-a atras către acest gen”, spune el.

Pasiunea pentru o artă veche și frumoasă cum este dansul tradițional românesc trebuie împărtășită noilor generații, așa că Mihai Pricope și-a făcut un țel din a promova acest stil printre cursanții Atelierelor „Micul Artist” din cadrul Operei Comice pentru Copii. Dar ce este dansul popular în aceste vremuri în care tinerii caută tot timpul noi mijloace de expresie, ignorând forme vechi, pe care le consideră „depășite”? „La atelierul meu, când facem dans popular, învățăm și despre datini, tradiții, despre regiunile României, pentru că fiecare dans este specific unei anumite regiuni și are un anumit costum. Ne întoarcem un pic în timp, încercăm să nu uităm și ne păstrăm deschisă mintea către ceea ce am fost”, spune el, convins de faptul că acest stil răspunde și nevoii copiilor de a se integra într-o comunitate, nevoii de apartenență la etnia lor.

Absolvent al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, la secția Coregrafie și al Liceului de Coregrafie din același oraș, Mihai Pricope  a studiat atât dansul popular românesc cât și alte dansuri de caracter, adică cele specifice altor națiuni. S-a limitat însă în a preda copiilor doar dansul românesc datorită calităților acestuia: „muzica este specială, postura este diferită, se remarcă forța cu care dansatorii execută mișcările, care este una deosebită față de ceea ce se practică la alte popoare. Nu e neapărat mai multă energie, ci mai degrabă o anumită atitudine în pași sau în mișcări de brațe, care are capacitatea de a impresiona privitorii.”

Copiii de la cursul de dans popular al OCC își adoră profesorul pentru că „nu încerc să fiu neapărat un pedagog dibaci, ci în primul rând caut să le fiu prieten. Încerc să mă apropii de ei și după aceea, ușor-ușor, să le acaparez atenția cu muzică, să le arăt, la începutul fiecărui semestru, ceea ce vreau să fac și le arăt filmulețe specifice dansului pe care noi îl construim. Copiii se bucură când văd dansatori de dans popular pe marile scene ale lumii și vor să facă și ei acest lucru.”

Din păcate, din ce în ce mai puțini copii ajung în contact cu baletul și cu arta dansului în general și asta poate din cauza… părinților și a sistemului de învățământ. Mihai precizează: „Aș deschide un centru unde aș introduce cursuri pentru toate stilurile de dans și aș încerca să atrag cât mai mulți copii. Eu am ajuns la Liceul de coregrafie datorită unor profesoare care mergeau din școală în școală. Ele alegeau copiii care aveau o poziție bună a corpului și ne testau urechea muzicală. Te chemau apoi să dai audiție și strângeau astfel foarte mulți copii. Dintre aceștia, din 20-30 de copii în clasa a III-a, cum am fost eu, am rămas 15, dar pentru noi a fost o competiție importantă. Era și alt interes din partea dascălilor în acea perioadă. Acum se așteaptă ca părinții sau copiii să aibă inițiativa”, adaugă Mihai. El admiră programele din alte țări pentru a promova dansul popular:

„În Republica Moldova sunt ansambluri de dans popular renumite. Ei au acolo școli de dans popular. Și în România există, la Sibiu, la inițiativa trupei profesioniste de folclor „Junii Sibiului”, fondată de maestrul coregraf Ioan Macrea în 1944. Ucraina este patria lui Igor Moriseev, a cărui companie se ocupă doar cu dans de caracter și interpretează dansuri românești, ungurești, rusești, austriece etc.”

El se gândește și la faptul că dansul popular poate fi și o sursă importantă de inspirație pentru coregrafii contemporani, desigur fără a-l folosi în formă originală, ci stilizată. Vor urma această direcție micii artiști de la cursul său, în cazul în care își vor alege o carieră în lumea dansului? Nu știm încă, dar important este că la Opera Comică pentru Copii, artiști precum Mihai Pricope își fac datoria de a le împărtăși și îndruma pașii cu bucurie către reevaluarea tradițiilor prin dans.

Mihai Pricope dansează la Opera Comică pentru Copii din anul 2007 și, de-a lungul timpului, a colaborat cu Opera Națională București, Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” din București, a apărut în numeroase emisiuni tv și videoclipuri. A fost profesor de balet și la British School of Bucharest.