Fântâna Zodiac din Bucureşti

Fântâna Zodiac, una dintre cele mai vechi capodopere arhitecturale din Bucureşti, se află în Piaţa Libertăţii, la intrarea principală în Parcul Carol I, din sectorul 4 al Capitalei.

Fântâna constă dintr-un bazin circular, de mari dimensiuni, în mijlocul căruia se înalţă o cupă de piatră şi a fost concepută de arhitectul Octav Doicescu, iar mozaicurile negre pe fond cenuşiu, reprezentând zodiile, au fost realizate de sculptorul Mac Constantinescu, potrivit www.apmnir.ro. Lucrările au fost executate de arhitecţii August Schmiedigen şi Dorin Pavel.

Fântâna Zodiac a fost inaugurată în 1935, de regele Carol al II-lea al României, cu ocazia festivităţilor ocazionate de Luna Bucureştilor, care au durat din 9 mai până la 9 iunie. La vremea aceea, locaţia se numea Piaţa Mareşal Joffre.

„[…] ajungem în Piaţa Libertăţii, situată în faţa intrării în parc şi având în centru o fântână de forma unei cupe largi cu picior. Fântâna datează din 1935, an când a fost construită pentru tradiţionalele serbări ale Lunii Bucureştiului. Autorul planurilor fântânii a fost arhitectul Octav Doicescu. Pe partea sa exterioară, cupa fântânii este împodobită cu figurile zodiacului, lucrate în mozaic alb-negru de sculptorul Mac Constantinescu”, scrie Silvia Colfescu în volumul „Bucureşti: ghid turistic, istoric, artistic” (Ed. Vremea, 2009).

Fântâna a fost construită în 1935 cu ocazia Serbărilor Bucureştiului, un festival popular ce ţinea timp de o lună, cu mari procesiuni alegorice celebrând identitatea naţională românească, organizate de guvern, sub patronajul regelui Carol II, care imitau evenimente similare din Italia mussoliniană sau Germania hitleristă, ţări a căror ideologie devenea din ce în ce mai influentă în România acelei perioade, notează blogul casedeepoca.wordpress.com. Stilul design-ului este modernist Art Deco, cu toate că structura prezintă şi unele caracteristici „istoriciste”.


Foto: (c) ERNEST ANDONE / AGERPRES FOTOA doua astfel de construcţie iconică este blocul Zodiac din zona Dorobanţi, o foarte impunătoare clădire, ridicată în 1946, la un an de la terminarea războiului. Edificiul este un excelent design modernist al arhitecţilor Radu Dudescu şi Mircea Marinescu, decorat cu şaisprezece panouri reprezentând semne zodiacale, creaţii ale artistului Constantin Baraschi, se mai arată pe casedeepoca.wordpress.com.

Construcţia stradală este înscrisă în Lista monumentelor istorice 2010 – Municipiul Bucureşti – la nr. crt. 2.330. În Planul de dezvoltare durabilă a Municipiului Bucureşti pentru anii 2009-2012 a fost inclusă şi schimbarea pompei de circulaţie şi a instalaţiei electrice la Fântâna Zodiac. AGERPRES