În perioada antebelică aşa arătau uneori ansamblurile de locuinţe

sursa-Cartierul Evreiesc

În perioada antebelică aşa arătau uneori ansamblurile de locuinţe ce propuneau o densitate crescută a construcţiilor pe unele loturi care permiteau o dezvoltare imobiliară mai mult decât simpla casă-vagon, des întâlnită în Bucureşti.

Acest ansamblu rezidenţial din Calea Dudeşti nr. 8-10 avea două corpuri de clădire la stradă, despărţite de un pasaj, prin care se făcea accesul spre o a treia casă, ridicată în spatele acestora. Aşadar, cele trei clădiri erau despărţite de culoare dispuse în formă de T, în plan, care aveau şi rolul de curte interioară/alveolară, într-o asemenea configuraţie urbană compactă.

Clădirile de la stradă erau unite printr-un element decorativ, ce marca accesul în curte ca pe o poartă. Acolo era scris şi anul construcţiei acelui ansamblu, 1896.

Chiar dacă, la acea vreme, aceste tipuri de clădiri păreau masive şi înghesuite, „boom-ul” imobiliar din perioada interbelică a ridicat şi mai mult densitatea şi gabaritul construitului pe loturi, fenomen comparabil cu cel de astăzi…

În cercetările mele de 6 ani asupra acestei zone, am mai întâlnit cel puţin alte două ansambluri asemănătoare acestuia: pe Calea Dudeşti nr. 74-76 şi pe str. Dimitrie Cantemir (Cernişoara) nr. 80.

foto: Traian Doman