Fantomele trecutului pe strada Traian (I)

Vă propun o trecere în revistă a caselor dispărute de pe strada Traian, segmentul cuprins între bulevardul Unirii și Calea Călărașilor. Am selectat pentru început 3 imobile pe care le-am considerat mai importante. De data aceasta, reconstituirea nu s-a mai făcut din memorie, ci pe baza unor fotografii, care însă erau realizate de la mare distanță și nu puteau să redea anumite detalii.

Pentru început, iată harta zonei respective:

Strada Traian harta din 1969

Primul imobil pe care l-am refăcut este cel de la nr. 4, aflat la intersecția cu intrarea Voroneț. El apare într-o fotografie din 1960, care înfățișează un grup de elevi:

Strada Traian văzută dinspre Calea Dudești (1960)

După mai multe încercări, a rezultat o schiță a clădirii, care apare pe planul cadastral ca având 3 etaje:

Str. Traian nr. 4 la intersecția cu intr. Voroneț (schiță)

Pentru a stabili culoarea acestui imobil, am rugat un prieten să mă ajute cu o colorizare, care a scos în evidență faptul că trebuie să fi fost o nuanță de crem. Datorită faptului că avea bovindouri pe toate etajele, precum și mai multe elemente decorative, desenarea lui a necesitat un timp mai îndelungat, racordul la acoperiș fiind deosebit de complicat. Așadar, iată varianta completă:

Str. Traian nr. 4 la intersecția cu intr. Voroneț (imagine completă)

Se pare că la parter exista și o librărie, pe latura dinspre strada Traian, dar deocamdată informația n-a putut fi confirmată. Clădirea n-a putut fi salvată, ea aflându-se (după calculele mele) exact în mijlocul bulevardului Unirii.

Al doilea imobil de care m-am ocupat este cel de la nr. 27, aflat pe colțul cu strada Maximilian Popper. El poate fi văzut foarte vag în această fotografie realizată de Samuel Albuch:

Str. Maximilian Popper (fostă Trinitatii) privire spre spitalul Caritas

Am dat un zoom pe imagine pentru a putea distinge conturul blocului respectiv. După mai multe verificări, a rezultat faptul că această clădire cu 2 etaje avea la parter farmacia nr. 160, iar din cartea de telefoane a anului 1970 am dedus că era asociată Spitalului Caritas. Iată schița:

Str. Maximilian Popper nr. 20 colț cu str. Traian (schiță)

Analiza planului cadastral mi-a indicat faptul că în stânga lui se afla o altă clădire, tot cu 2 etaje, având o înălțime ceva mai mică. În final am reușit să stabilesc și culorile în care erau zugrăvite:

Str. Maximilian Popper nr. 20 colț cu str. Traian (imagine completă)

Tot în acea intersecție, dar pe colțul opus, se afla și o casă parter, la numărul 36 A. Ea apare în aceeași fotografie făcută dinspre strada Maximilian Popper (fostă Trinității). Schița casei este următoarea:

Str. Traian nr. 36 A colț cu str. Maximilian Popper (schiță)

După mai multe încercări de refacere a elementelor componente ale casei, am ajuns la următoarea variantă, culoarea la care m-am oprit în final fiind un gri-gălbui:

Str. Traian nr. 36 A colț cu str. Maximilian Popper (imagine completă)

Se pare că a fost demolată chiar în decembrie 1989, fiindcă locul n-a fost curățat în totalitate de resturi. Planul de sistematizare prevedea lărgirea străzii Traian la câte 2 benzi pe sens și urma să „radă” și casele următoare, cel puțin până la intersecția cu strada Vulturilor. Schimbările politice determinate de revoluție au oprit, cel puțin temporar, această lărgire.

Voi reveni cu noi reconstituiri din zonă, îndată ce timpul îmi va permite.